Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Institutionele beleggingen weer licht gestegen

Datum nieuwsfeit: 04-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Institutionele beleggingen weer licht gestegen

De beleggingen van institutionele beleggers zijn in het eerste halfjaar van 2001 met 2% gestegen tot 1 589 miljard gulden (721 miljard euro). Met deze stijging wordt de forse daling van de beleggingen in het vierde kwartaal van vorig jaar voor de helft goedgemaakt. De toename in het eerste halfjaar van 2001 is gerealiseerd ondanks koersverliezen van 23 miljard gulden (10 miljard euro), zo blijkt uit cijfers van het CBS. De buitenlandse beleggingen zijn met 9% toegenomen. Hun aandeel in het totaal van de beleggingen is nu 52%.

Totale beleggingen weer in opgaande lijn
De totale beleggingen van de institutionele beleggers zijn in het eerste halfjaar van 2001 met 28 miljard gulden toegenomen. Hiervan is 25 miljard gulden in het tweede kwartaal tot stand gekomen, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De toename in het eerste kwartaal bleef beperkt tot slechts 3 miljard gulden ten gevolge van omvangrijke koersverliezen in dat kwartaal. Het totaal van 1 589 miljard gulden aan het eind van het tweede kwartaal nadert daarmee de stand van een jaar geleden. In het eerste halfjaar van 2001 heeft uitbreiding van de beleggingen voornamelijk plaatsgevonden door aankopen van aandelen (+55 miljard gulden). Daarnaast zijn ook obligaties (+6 miljard gulden) en vastgoed (+1 miljard gulden) gekocht. De andere beleggingen zijn in het eerste halfjaar afgenomen met zo'n 11 miljard gulden. De onderhandse leningen nemen hiervan het grootste deel voor hun rekening (-7 miljard gulden).

Koersverliezen deels ingelopen in tweede kwartaal
De koersverliezen van het eerste halfjaar van 2001 hebben vooral betrekking op aandelen, aldus het CBS. In het eerste kwartaal werd op de aandelen een verlies geleden van bijna 45 miljard gulden. Het tweede kwartaal leverde 17 miljard gulden koerswinst op. Bij obligaties is juist in het eerste kwartaal een koerswinst en in het tweede kwartaal een koersverlies gerealiseerd. Per saldo resulteert dit in een koerswinst van bijna 3 miljard gulden over het eerste halfjaar. De waardestijging van de beleggingen in vastgoed bedraagt in het eerste halfjaar 2 miljard gulden.

Buitenlandse beleggingen sterk toegenomen
De buitenlandse beleggingen van de institutionele beleggers zijn in het eerste halfjaar toegenomen met 9% tot 832 miljard gulden. Deze ontwikkeling is sterker bij de verzekeraars (+20%) dan bij de pensioenfondsen (+7%). Pensioenfondsen beleggen aan het eind van het eerste halfjaar van 2001 67% in het buitenland. Bij verzekeraars is dit 27%. De sterke toename van de buitenlandse beleggingen bij de verzekeraars is geconcentreerd bij de obligaties (+36%). De belegging in buitenlandse aandelen bij verzekeraars neemt daarentegen slechts met 5% toe. Tegenover de toegenomen belegging in buitenlandse obligaties van de institutionele beleggers staat een daling van de belegging in binnenlandse obligaties van bijna 15%. Met name het belang in overheidsobligaties wordt kleiner (-23 miljard gulden). In totaal dalen de binnenlandse beleggingen van de institutionele beleggers in de eerste zes maanden met 5%.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie