Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EVO: Importeurs niet voorbereid op noodmaatregel EU

Datum nieuwsfeit: 04-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport

Europese naaldbossen bedreigd
EVO: IMPORTEURS NIET VOORBEREID OP NOODMAATREGEL EU

Verladersorganisatie EVO waarschuwt voor handelsproblemen die kunnen ontstaan, doordat veel Nederlandse importeurs en hun leveranciers volstrekt onbekend zijn met de EU-noodmaatregelen om houten verpakkingsmateriaal te ontsmetten. De noodmaatregelen treden al per 1 oktober in. Het gaat om de import van houten verpakkingsmateriaal (pallets, kisten etc.) uit de Verenigde Staten, Canada, China en Japan. Omdat het hout besmet kan zijn met een schadelijk organisme dat naaldhoutbossen ernstig aantast, moet al het houten verpakkingsmateriaal dat na 1 oktober verzonden wordt naar Europa, vooraf een speciale behandeling ondergaan. Gebeurt dit niet dan wordt het verpakkingsmateriaal op kosten van de importeur vernietigd.

Het besmettingsgevaar wordt veroorzaakt door de Pine Wood Nemathode, een microscopisch klein diertje dat zich kan verplaatsen door mee te liften met andere insecten, zoals houtkevers. Eenmaal in een nieuwe omgeving kan het diertje razendsnel dennenhoutbossen aantasten en vernietigen. Het diertje komt tot nu toe voor in de Verenigde Staten, Canada, Japan en China. Naar schatting 25 tot 40 % van alle goederen die Europa binnenkomen bevinden zich op houten pallets of in houten verpakkingsmateriaal. De Nederlandse import uit genoemde landen bedraagt op jaarbasis ruim 65 miljard gulden. In Nederland gaat de douane toezien op de naleving van de maatregel, in opdracht van het Ministerie van Landbouw.

De noodmaatregelen die Brussel heeft gelanceerd zijn noodzakelijk, maar door de korte termijn van invoering en door gebrekkige communicatie via de nationale overheden naar de marktpartijen, verwacht EVO talrijke handelsproblemen voor importeurs. Zo wordt de maatregel in de diverse Lidstaten verschillend uitgelegd. Voorts voorziet EVO problemen in het logistieke proces bij binnenkomst in de EU, door de onbekendheid met de nieuwe regels. Deze problemen bestaan uit vertragingen, kosten van vernietigen, ompakken, kans op beschadigingen etc. EVO adviseert importeurs om de buitenlandse leveranciers zo spoedig mogelijk te wijzen op de nieuwe invoereisen die per 1 oktober van kracht worden.

EVO overlegt volgende week in Japan met haar Aziatische en Amerikaanse zusterorganisaties om goede werkafspraken voor het bedrijfsleven te maken.

PB. 2001.041 / 3 september 2001

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie