Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Breda maakt zich op voor bezoek Willem-Alexander en Máxima

Datum nieuwsfeit: 04-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

27-08-2001

Breda maakt zich op voor bezoek van Willem-Alexander en Máxima

Kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta maken de komende drie maanden een kennismakingsronde door de twaalf Nederlandse provincies. Zij doen dit om bestuurlijk Nederland te leren kennen en om de bevolking te begroeten. Op dinsdag 4 september brengen zij een bezoek aan Brabant, waarbij Breda, Tilburg, Den Bosch en Eindhoven worden aangedaan. Breda mag het paar als eerste ontvangen. In samenspraak met de provincie Noord-Brabant en de Rijksvoorlichtingsdienst is de gemeente druk bezig met de voorbereidingen voor het bezoek.

Programma
Willem-Alexander en Máxima komen om 9.30 uur aan op het terrein van de KMA alwaar de Commissaris van de Koningin, de heer Houben, en burgemeester Rutten het paar ontvangen. Het terrein van de KMA is vanaf 7.30 uur toegankelijk via het Kasteelplein. Bezoekers kunnen daar het paar van dichtbij zien. In de academie krijgen Willem-Alexander en Máxima een presentatie over het project BrabantStad van de provincie. BrabantStad is het plan om de vijf grote Brabantse steden aaneen te smeden tot een stedelijk netwerk. Om 10.05 uur verlaten Willem-Alexander en Máxima de KMA. Zij zullen in een open auto via de Kraanstraat, de Vismarktstraat, de Havermarkt en de Reigerstraat naar de Grote Kerk rijden. Daar gaan zij aan de noordkant de kerk binnen. Daarmee treden zij in de voetsporen van Wilhelmina, de grootmoeder van Willem-Alexander, die in 1945 en 1956 diezelfde toegang tot de kerk gebruikte. In de kerk bezichtigen zij het grafmonument van Engelbrecht I en kunnen zij een blik werpen op een deel van de plafondschilderingen van de Prinsenkapel. Die worden momenteel gerestaureerd. Na het bezoek aan de Grote Kerk rijdt de auto met Willem-Alexander en Máxima via de Catharinastraat en het stadspark Valkenberg tot aan het Nassau-monument. Om 10.40 uur vertrekt het paar naar Tilburg.

Praktische voorbereidingen
Om het bezoek, waarbij veel bezoekers worden verwacht, gestroomlijnd te laten verlopen, worden tal van voorzorgsmaatregelen en voorbereidingen getroffen. Zo zet de gemeente Breda de route af met dranghekken en zorgt ze ervoor dat er langs de route zo min mogelijk obstakels zijn. Dat wil zeggen dat terrassen, uitstallingen en dergelijke verwijderd zijn. Op deze manier kan het publiek zich langs de hele route veilig achter de dranghekken opstellen. Mensen die een grote kans willen maken om Willem-Alexander en Máxima te zien, kunnen het beste bij de KMA of in het park Valkenberg gaan staan. Om het paar optimaal te kunnen verwelkomen, hoopt de gemeente dat zoveel mogelijk inwoners de Nederlandse vlag uithangen.

Vervoer
De gemeente Breda verzoekt bezoekers dringend met het openbaar vervoer, lopend of met de fiets naar het centrum van de stad te komen. De fietsenstallingen aan de Oude Vest en de Nieuwstraat zijn open. Daarnaast plaatst de gemeente speciaal voor deze gelegenheid een fietsenstalling in het park Valkenberg. Deze komt te staan tegen de achtermuur van het Begijnhof. Ook plaatst de gemeente toiletvoorzieningen in het Valkenbergpark. Diegenen die toch met de auto komen, worden door middel van het parkeerverwijssysteem naar de dichtstbijzijnde vrije parkeerplaatsen verwezen. De route naar de binnenstad wordt afgesloten voor doorgaand verkeer. Maandag zet de gemeente de hekken al uit, de cruciale doorgangspunten blijven open. Dinsdagochtend om 7.30 uur wordt de route die het paar rijdt helemaal afgesloten. Dat wil zeggen dat de Kraanstraat, Vismarktstraat, Reigerstraat en Catharinastraat volledig afgesloten zijn. Als gevolg daarvan worden ook de Cingelstraat en het Kasteelplein onbereikbaar. Het verkeer op de Annastraat, Visserstraat en een gedeelte van de Gedempte Haven moet rekening houden met een stremming. Bewoners en bedrijven langs de route mogen daar niet parkeren, zij moeten hun autos voor 7.00 uur langs de route verwijderd hebben.

De gemeente zorgt ervoor dat de weekmarkt plaats kan vinden. Bewoners, ondernemers en marktkooplui krijgen via een Breda Bericht specifieke informatie over het bezoek en de consequenties ervan. Waar nodig ondersteunt de afdeling Stadstoezicht de politie door stads- en/of parkeerwachten in te zetten.

Breda, 27 augustus 2001

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie