Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Duurzame kennisbruggen naar het MKB

Datum nieuwsfeit: 04-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
HBO-Raad

Persberichten

03-09-2001
HBO-raad en MKB-Nederland doen investeringsvoorstel: Duurzame kennisbruggen naar het MKB

Vandaag hebben de HBO-raad en MKB-Nederland een investeringsvoorstel aangeboden aan het kabinet. Het voorstel met als titel Duurzame kennisbruggen naar het MKB' beoogt het gebruik van kennis in het Midden- en Kleinbedrijf te verbeteren. Nieuwe technologische kennis in product- en procesontwikkeling staat in het voorstel voorop. De HBO-raad en MKB-Nederland werkten voor het voorstel samen met TNO, Syntens, de Kamers van Koophandel, het Telematica Instituut, het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (EIM) en de Erasmus Universiteit.

Het investeringsvoorstel wil ruimte creëren om experimenten uit te voeren en instrumenten te ontwikkelen die moeten leiden tot duurzame kennisbruggen tussen de Nederlandse kennisinfrastructuur en het MKB. De investeringsimpuls zal ondermeer resulteren in:
* Versterking van de kennisnetwerken op landelijk en regionaal niveau;

* Vraaggestuurde versterking van toegepast onderzoek en onderwijs;
* Een gereedschapskist met effectieve methoden en instrumenten voor een snelle, doelmatige en duurzame kennisoverdracht naar verschillende categorieën van Midden- en Kleinbedrijven;
* Gerichte aanbevelingen voor het overheidsbeleid en het overheidsinstrumentarium.

Op de langere termijn zal het voorstel moeten leiden tot winst op drie fronten: de verbetering van de concurrentiekracht van het MKB, de versterking van de kwaliteit van het beroepsgerichte onderwijs en een duurzame infrastructuur voor vraaggericht, toegepast onderzoek.

Kennisontwikkeling, kennisdiffusie en kennisgebruik bepalen steeds meer de mate waarin bedrijven effectief en succesvol kunnen concurreren. Vooral middelgrote en kleine bedrijven kunnen echter moeilijk aansluiting vinden bij de voortdurende kennisvernieuwing. Dit kan uiteindelijk hun concurrentiekracht nadelig beïnvloeden.

Het AWT en de Onderwijsraad hebben daar bijvoorbeeld in een recent rapport over de interactie tussen de hogescholen en het bedrijfsleven op gewezen. Zij signaleren dat de bestaande vormen van kennisoverdracht tussen kennisinstellingen en het MKB door het ontbreken van duurzame kennisrelaties te weinig positieve effecten hebben op product- en procesvernieuwing in de Midden- en Kleinbedrijven.

Het investeringsvoorstel is een initiatief gericht op de versterking van de kennisinfrastructuur in het kader van de Inderdepartementale Commissie Economische Structuurversterking. Naast de eigen investeringen vragen HBO-raad en MKB-Nederland een additionele investering van de overheid van 40 miljoen.

EINDE PERSBERICHT

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie