Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jeugdschakers trefzeker op EK Griekenland

Datum nieuwsfeit: 04-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Koninklijke Nederlandse Schaakbond
Zoek soortgelijke berichten
Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Verslag ronde 1 t/m 3

Jeugdschakers trefzeker op EK

In tegenstelling tot onze voetballers weten de jeugdschakers het doel wel te vinden. De elf deelnemers aan het EK, dat van 30 augustus tot en met 10 september in Griekenland wordt gehouden, hebben in de eerste drie ronden flink wat punten bijeengesprokkeld: 8, 7 en nogmaals 7.

Niet alleen de resultaten maar vooral het vertoonde spel doet veel goeds beloven voor de rest van het toernooi. De aangename omstandigheden in Kalithea - een zo'n tachtig kilometer onder Thessaloniki gelegen toeristenplaats - werken ook mee: ruim dertig graden, veel zon en het strand op honderd meter. Alleen het rijkelijk met olijfolie overgoten eten bevalt niet zo. Diverse deelnemers hebben al maagklachten gehad, gelukkig niet al te ernstig.

Pauline van Nies Ongeslagen
In vogelvlucht het toernooi van de zes jongens en vijf meisjes tot nu toe. We beginnen met Jan Werle, die meedoet in de groep tot en met 18 jaar. Hij is nu al - met vorig jaar erbij toen hij brons haalde in de groep t/m 16 - twaalf partijen in Kalithea ongeslagen. Wat vooral opvalt, is zijn voortreffelijk eindspeltechniek. Erwin l'Ami, Marc Erwich en Jan Smeets zijn met de andere deelnemers aan de jeugdgroep tot en met 16 jaar weggestopt in een aparte kleine ruimte. Zij doen niet voor elkaar onder met ieder twee punten. Erwin en Marc verloren beiden van de sterke Pool Bartel, na aanvankelijk voordeel te hebben gehad. 'De te kloppen man geklopt', zo merkte Marc, in 2000 kampioen bij de veertienjarigen, na afloop droog op. Joost (t/m 14) begon met een nul tegen een supersnel spelende Georgiër. Hij herstelde zich goed met een soepele overwinning om vervolgens ongelukkig te verliezen. Robin Swinkels (t/m 12) viel vooral op door de manier waarop hij in de derde ronde uiterst bekwaam een eindspel dat aanvankelijk slechter stond, naar zijn hand wist te zetten.

Marc Erwich Voorvoegsel
Onze meisjes moesten het tweemaal opnemen tegen de gevreesde juffrouw Bye. Zowel Arlette van Weersel als Pauline van Nies werden het slachtoffer van het alfabetisch erg ongunstige voorvoegsel in hun achternaam (hoewel 'Weersel' natuurlijk ook niet helpt). Vooral hoe Arlette (meisjes t/m 18) in de openingsronde aan haar gratis punt kwam, was opmerkelijk. Haar partij tegen een van de kanshebsters op de titel was al vijf zetten gevorderd, toen de wedstrijdleider met een andere indeling kwam aandraven. Arlette zat opeens zonder tegenstandster en werd meteen maar de speelzaal uitgezet. De dag erna haalde Arlette haar gram: zij maakte korte metten met de sterke Irena Fliter.
Haar kamergenote Marlies Bensdorp (t/m 16) werd hierdoor blijkbaar zo geïnspireerd dat zij in de derde ronde weinig heel liet van het Konings-Indisch van de als vierde geplaatste Stefi Bednikova. In dezelfde ronde kon Bianca Muhren (ook t/m 16) het aan het eerste bord, ondanks taai verzet, niet bolwerken tegen de Russische Marina Guseva. Met twee punten doet zij desondanks nog goed mee. Melissa Muhren (t/m 14) volgde in de tweede ronde zonder het te weten lange tijd een partij tussen Jonkman en Bosch. Uiteindelijk mocht het niet baten. Een dag later won Melissa overtuigend. Pauline van Nies (t/m 12) herstelde zich goed van de nederlaag die zij in de openingsronde leed: na eerst van een gedwongen vrije dag te hebben genoten boekte zij een vlotte overwinning.

Standen
De Europese Jeugdkampioenschappen duren nog tot en met 10 september. Op 4 september vindt in Kalithea ook het congres van de Fide plaats.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie