Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Internationale conferentie over Wereldbank

Datum nieuwsfeit: 04-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Milieudefensie
Zoek soortgelijke berichten
Milieudefensie

Gezamenlijke persaankondiging
Milieudefensie en Both ENDS

Internationale conferentie over Wereldbank: Grondstoffen tegen armoede?

Amsterdam, 4 september 2001 --- Op 12 september organiseert Milieudefensie samen met Both ENDS de conferentie Grondstoffen tegen armoede? Centraal staat daarbij de rol van de Wereldbank bij de financiering van olie-, gas- en mijnbouwprojecten. Tijdens deze conferentie zullen sprekers uit Peru, Tanzania en Kameroen, vertegenwoordigers van de Wereldbank en Milieudefensie en minister Herfkens hierover in debat gaan.

De Wereldbank staat momenteel onder grote druk vanwege de negatieve milieugevolgen en sociale impact van haar beleid. Ook de bijdrage van Wereldbankprojecten aan armoedebestrijding is zeer omstreden. Eind september zullen daarom tijdens de Wereldbank jaarvergadering in Washington wederom vele protesten plaatsvinden. De Wereldbank leent jaarlijks voor miljarden guldens aan projecten op het gebied van olie-, gaswinning en mijnbouw. Daarop is steeds meer kritiek. Reden voor de bank om een evaluatie aan te kondigen van de projecten in deze sectoren.

Tijdens de conferentie zullen sprekers uit Kameroen (Samuel Nguiffo), Peru (Doris Balvin) en Tanzania (spreker van LEAT) vertellen over de negatieve gevolgen van drie Wereldbankprojecten. Bij twee van deze drie cases zijn door burgers en lokale organisaties inmiddels officiële klachten bij de bank ingediend. Ook Minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking en afgevaardigden van de Wereldbank zullen hun standpunt uiteen zetten en in debat gaan met milieuorganisaties en Nederlandse politici. De conferentie is open voor alle geïnteresseerden en de pers.

Wat: Raw materials versus poverty (Grondstoffen tegen armoede?)
Wanneer: 12 september, 9.30 - 17.30 uur Plaats: Rode Hoed, Keizersgracht 102 Amsterdam (10 minunten lopen van CS) Aanmelden: (service@milieudefensie.nl) Voertaal: Engels

Samen met haar zusterorganisaties van Friends of the Earth (FOE) voert Milieudefensie campagne om de Wereldbank ertoe te bewegen uiterlijk over vijf jaar volledig te stoppen met de financiering van de winning van fossiele brandstoffen en mijnbouw. Wereldwijd sluiten steeds meer organisaties zich hierbij aan. Eind september, tijdens de jaarvergadering van de Wereldbank, biedt FOE aan president Wolfensohn een petitie aan.

Voor meer informatie:
Persvoorlichting Milieudefensie, telefoon 020 5507 333
Interviews met sprekers Samuel Nguiffo (Kameroen), Doris Balvin (Peru) en een spreker van Lead (Tanzania): via persvoorlichting

Programma

9.30 Opening door Teo Wams, directeur Milieudefensie

Presentaties

9.40 Paul de Clerck, Milieudefensie, campagneleider Internationale Projecten

10.00 Econoom prof. Terry Karl, auteur van The Paradox of Plenty

10.25 John Strongman, Mining Advisor van de Wereldbank

10.50 Gelegenheid voor het stellen van vragen

11.20 Koffiepauze

Cases

11.35 Case 1: oliewinning- en pijpleidingproject in Tsjaad en Kameroen Samuel Nguiffo, Center for Environment and Development, Kameroen

12.00 Case 2: mijnbouwprojecten in Peru Doris Balvin, Labor Peru

12.25 Case 3: mijnbouwprojecten in Tanzania Spreker van LEAT

12.45 Gelegenheid voor het stellen van vragen

13.00 Lunch

14.00 Minister Herfkens over het Nederlandse standpunt t.a.v. de Wereldbankprojecten

14.30 Gelegenheid voor het stellen van vragen

Paneldebat

15.00 Paneldebat met Bert Koenders (lid Tweede Kamer), Danny Kennedy (Project Underground), Pieter Stek (Nederlands bewindvoerder bij de Wereldbank), Paul de Clerck (Milieudefensie) en John Strongman (Wereldbank)

16.30 Borrel

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie