Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toespraak steenlegging militair satellietgrondstation

Datum nieuwsfeit: 05-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van DefensieToespraken

Eerste steen grondstation militaire satellietcommunicatie

05-09-2001

Toespraak van de Staatssecretaris van Defensie, Henk van Hoof, bij het leggen van de eerste steen van het militaire satellietgrondstation Lauwersmeer, 5 september 2001

Dames en heren,

Ik spreek natuurlijk niet zo mooi Gronings als de Bevelhebber, maar als variant op een bekend gezegde zou ik willen zeggen: kleine schoteltjes hebben grote oren, dus wat dat betreft zal het wel goed komen met deze kazerne. Ik heb dan ook met veel vertrouwen zojuist de eerste steen gelegd om daarmee het grondstation te verankeren in de Groningse klei.

Voor het eerst ben ik op een defensielocatie waar het goed is dat bij wijze van spreken de muren oren hebben. Op andere plaatsen binnen onze organisatie zie je dat ook regelmatig, maar dan is het niet altijd gewenst. Maar gewenst of niet, openheid is een groot goed. Communicatie in zijn facetten extern, intern en operationeel - is van wezenlijk belang voor de defensie organisatie. De noodzaak van externe communicatie is te laten zien dat je er bent en wat je doet. Dit aspect is onontbeerlijk voor een beroepskrijgsmacht, die midden in de maatschappij wil en moet staan. Niet in je schulp kruipen maar met de luiken open in alle openbaarheid de dialoog met de samenleving aangaan.

Van groot belang is ook interne communicatie. In een grote organisatie als de onze, waar veel ongewis is, waar veel in beweging is, kun je het niet permitteren dat medewerkers door gebrek aan informatie op achterstand raken. En natuurlijk operationele communicatie, voor militairen nog ouder dan de weg naar Rome. Van tromgeroffel en hoorngeschal naar postduiven en veldpost, van telegrafie, telefonie en walkietalkie, maken we nu gebruik van gsm´s, laptops en satellietcommunicatie. Zowel civiel als militair. Gevechtstroepen op de grond, van landmacht en korps mariniers, marine-eenheden op of onder water en squadrons in de lucht communiceren met hun commandocentra en met elkaar. Informatie en communicatie zijn de essentiële sleutels voor gevechtskracht anno 2001. Informatietechnologie is de doorslaggevende factor voor het onderscheid tussen militaire supermachten, grootmachten en dwergen.

Ook is communicatie onontbeerlijk voor het welbevinden van onze militairen. Konden we vroeger volstaan met een bericht van de legerinformatiedienst in het Polygoonjournaal nu communiceren onze mensen rechtstreeks vanuit het inzetgebied met het thuisfront. Mariniers belden tegen Nederlands tarief uit Ethiopië / Eritrea, matrozen emaillen vanaf volle zee en via de zogeheten welfare kunnen onze luchtmobiele militairen in geval van nood rechtstreeks met het privéfront bellen.

De zojuist gelegde steen is dan ook een belangrijke en logische stap in de technologische ontwikkeling binnen de Nederlandse krijgsmacht. Behalve op zee, op het land en in de lucht opereren we nu ook in de ruimte.

Dames en heren,

Eind vorige week kreeg koningin Beatrix het laatste telegram, waarmee de telegrafie definitief naar het museum verhuisde. Vandaag betreedt defensie een nieuwe fase op het gebied van informatietechnologie.

Ongetwijfeld gebeurt dit alles niet voor niets in 2001. In 1945 legde de 28-jarige Arthur C. Clarke de conceptuele basis voor communicatie satellieten. Pas 23 jaar later werd meneer Clarke echter wereldberoemd toen hij samen met Stanley Kubrick het script schreef voor de film 2001: A Space Odyssey. Dat in die film een hoofdrol is weggelegd voor de computer HAL, zoals u weet zijn dat mijn initialen, kan niet anders dan toeval zijn.

Los van die nieuwe fase heb ik die steen ook met genoegen gemetseld omdat het project MILSATCOM, waar de bouw van dit satelliet grondstation onderdeel van is, een goed beeld geeft van wat de Minister en mij voor ogen staat voor Defensie anno 2001: optimale samenwerking tussen de krijgsmachtdelen, of het nu gaat om materieels verwerving of om operationele inzet. Dit alles samengevat in het adagium: paars, tenzij.

Het MILSATCOM project is een multiservice project. Het MILSATCOM systeem zal gebruikt worden door alle krijgsmachtdelen en de centrale organisatie. Het projectbureau dat in 1996 is opgezet bij de Directie Materieel van de Koninklijke Marine is hartstikke paars van kleur. Gedurende de uitvoering van het project is die paarse samenwerking alleen maar hechter geworden en ik ben er van overtuigd dat die samenwerking zal worden gecontinueerd als het grondstation in 2003 in gebruik wordt genomen.

Immers juist bij telecommunicatie en informatiesystemen moeten we op onze tellen passen of in milsatcom-termen te blijven: ons geen oor laten aannaaien. Daarom liggen op dit gebied samenwerkingsvormen en gezamenlijke systemen voor de hand.

Alle krijgsmachtdelen hebben behoefte aan betrouwbare en tijdige informatie voor gebruikers bij hun operationele, uitgezonden eenheden, waar die ook ter wereld opereren. Het is wat dat betreft om het even of het nu gaat om schepen van de marine, bataljons van de landmacht of de mariniers, squadrons van de luchtmacht of eenheden van de Marechaussee.

Voor de vaste telecommunicatie-infrastructuur van Defensie in Nederland is de afgelopen jaren een gezamenlijk netwerk tot stand gekomen: het Netherlands Armed Forces Integrated Network, kortweg NAFIN genaamd. NAFIN verbindt alle defensielocaties in Nederland met elkaar - dus ook de locatie waar we ons vandaag bevinden - door middel van een modern glasvezelnetwerk met grote capaciteit dat voorziet in de bijbehorende telecommunicatiediensten zoals spraak- en datatransmissie. Het project NAFIN was het eerste grote paarse telecommunicatieproject van Defensie.

Het project MILSATCOM is ons tweede grote paarse telecommunicatie project. MILSATCOM doet in grootte en belang niet onder voor NAFIN, en sluit daar in feite perfect op aan. Waar NAFIN alle statische defensiegebruikers met elkaar verbindt, verzorgt MILSATCOM het mobiele verlengstuk van het NAFIN netwerk. De satellietverbindingen die vanaf dit grondstation met uitgezonden defensie-eenheden zullen worden onderhouden zorgen er voor dat alle communicatie- en informatie faciliteiten waar de NAFIN gebruiker toegang toe heeft ook beschikbaar komen voor operationele eenheden onder operationele omstandigheden. Kortom MILSATCOM is de navelstreng die deze eenheden bindt aan de operationele staven en de ondersteunende eenheden in Nederland. Daarbij verzorgt het systeem ook de satellietverbindingen tussen operationele eenheden onderling in situaties waar traditionele communicatiemiddelen zoals radios en straalzenders niet toereikend zijn.

Dames en heren,

Na jaren van interim-oplossingen, zoals beperkt medegebruik van NAVO satellietfaciliteiten of het leasen van commerciële satcomdiensten, breekt nu het moment aan dat Defensie kan beschikken over faciliteiten voor militaire satellietcommunicatie in eigen beheer, zodat altijd de vereiste beschikbaarheid, betrouwbaarheid en interoperabiliteit gerealiseerd kan worden.

Dat betekent overigens niet dat we alleen nog maar van militaire satellietsystemen gebruik zullen maken. Juist bij de communicatie- en informatiesystemen van Defensie geldt immers nog een ander adagium: gebruik commerciële standaarden waar mogelijk. In deze tijd van snelle ontwikkelingen op het gebied van informatietechnologie is het immers zaak hiervan optimaal gebruik te maken, dit ook om de defensie gulden zo efficiënt mogelijk te besteden. We zullen dus gebruik blijven maken van de diensten van commerciële providers, daar waar dat operationeel mogelijk en financieel aantrekkelijk is.

Het grote voordeel van eigen satellietcommunicatie is dat we keer op keer en van geval tot geval kunnen kiezen welk soort van satellietcommunicatie het meest geschikt is onder de gegeven omstandigheden. Kiezen tussen een civiel of militair satellietsysteem, kiezen tussen diverse frequentiebanden en tussen verschillende satellieten. Van geval tot geval kunnen we dus bepalen, afhankelijk van het operatiegebied, afhankelijk van de samenwerkingsverbanden, en afhankelijk van de kans op escalatie, hoe robuust het satelliet communicatiesysteem moet zijn uitgevoerd.

Door gebruik van militaire satellietsystemen van onze bondgenoten, door contracten met commerciële providers voor civiele systemen en beschikking over een eigen satellietgrondstation met verschillende antennes en transmissiesystemen ontstaat een scala van keuzemogelijkheden, waardoor we à la minute op de juiste satelliet kunnen mikken om de gewenste verbinding tot stand te brengen. Zo beschikken we over maatwerk en de garantie van flexibiliteit, snelheid en betrouwbaarheid.

De zojuist gelegde steen is een belangrijke mijlpaal in het project MILSATCOM. Goede, tijdige en betrouwbare communicatie is onontbeerlijk voor het goed functioneren van elke organisatie. Dit geldt uiteraard onverkort voor Defensie. Met de voeten stevig in de Groningse klei, en met een blik naar de ruimte zal het militair satelliet grondstation hier een belangrijke bijdrage aan leveren.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...