Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Start draagproef vernieuwd uniform politie

Datum nieuwsfeit: 05-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

START DRAAGPROEF VERNIEUWD UNIFORM POLITIE

Den Haag - Het publiek kan vanaf 5 september politiemensen op straat tegenkomen die een afwijkend uniform dragen. Die dag start de draagproef voor een vernieuwd politie-uniform. In 25 regionale politiekorpsen en het Korps Landelijke Politiediensten zijn in totaal 260 proefdragers van het vernieuwde uniform. De meest opvallende zaken zijn: een nieuw hoofddeksel, de zogenaamde cap, een parka met daarover een koppel met bewapening en een wit overhemd met badges op de mouwen. De draagproef duurt tot 31 januari 2002. De uitkomsten van de proef zijn bepalend voor de invoering van het uniform.

Een groot deel van het politie-uniform blijft uiterlijk ongewijzigd, maar is wel aangepast aan de eisen van deze tijd. Het uniform wordt minder divers, heeft een groot draagcomfort en is beter herkenbaar als politie-uniform. De aanleiding om het uniform van de politie te herzien heeft diverse redenen. De huidige kledingregeling dateert uit 1993 en is onder druk van de grote reorganisatie van de Nederlandse politie vastgesteld. Gemeente- en Rijkspolitie moesten op korte termijn eenduidig gekleed gaan. Daarnaast zijn de ontwikkelingen in de kledingindustrie zodanig snel gegaan, dat er tal van nieuwe stoffen op de markt zijn gekomen, die veiliger en comfortabeler zijn. Ook zijn de eisen van de ARBO-wet de afgelopen jaren verscherpt en vereist de recente invoering van de pepperspray aanpassingen aan het uniform. Het zogenaamde `geklede' uniform blijft in de huidige vorm (tuniek en pet) bestaan. Wel zal dit uniform worden aangepast aan de moderne eisen, maar die aanpassingen zijn minder zichtbaar.

Het voorstel voor het vernieuwde uniform is tot stand gekomen nadat een groep van deskundigen daarnaar een studie heeft verricht. In deze projectgroep hebben ook de vakorganisaties NPB, ACP en ANPV, als vertegenwoordigers van het politiepersoneel zitting. In februari heeft de Raad van Hoofdcommissarissen ingestemd met het houden van een draagproef voor het uitvoerende personeel. Zij zijn het die met het uniform in de dagelijkse praktijk moeten werken. De uitkomsten van de draagproef worden verwerkt in een definitief voorstel. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal uiteindelijk een beslissing nemen over de invoering van een vernieuwd uniform bij de Nederlandse politie.

De onderstaande foto's zijn vrij van rechten. Naamsvermelding van de fotograaf (Hans van Ommeren) wordt wel op prijs gesteld.

Boven: werkuniform Nederlandse politie met parka (striping retro-reflectie)

Boven: werkuniform Nederlandse
politie zomer Boven: werkuniform Nederlandse politie met parka

Boven: werkuniform Nederlandse politie met parka (opvallende flap achterzijde)

Foto's: Hans van Ommeren

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie