Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hobbyvarkens vaak naar slacht door ontbrekende regelgeving

Datum nieuwsfeit: 05-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

DIERENBESCHERMING

Hobbyvarkens vaak naar slachthuis door ontbrekende regelgeving

PERSBERICHT

Hobbyvarkens eindigen vaak in slachthuis door ontbrekende regelgeving
PvdA stelt vragen over regelgeving aan minister Brinkhorst

Den Haag, 5 september 2001: Honderden varkentjes worden aan hun lot overgelaten als ze te groot zijn geworden om nog in de woonkamer rond te scharrelen. Het hangbuikzwijntje wint steeds meer aan populariteit zonder dat mensen zich realiseren dat deze dieren een meter lang worden, minstens 50 kilo gaan wegen en wel 20 jaar kunnen worden. Omdat de hobbyvarkens aan dezelfde strenge regels als vleesvarkens moeten voldoen is het verboden de dieren te vervoeren en op te vangen. Het slachthuis is het enige alternatief. De PvdA heeft de minister om opheldering gevraagd.

De Dierenbescherming is verheugd dat de PvdA het probleem met de hobbyvarkens bij minister Brinkhorst aankaart. Jaarlijks worden een groeiend aantal varkens bij het informatiecentrum 't Swieneparredies in Groningen aangeboden. Wettelijk gezien is het vervoeren en opvangen van deze dieren niet toegestaan. Helaas worden door de toenemende populariteit van de hobbyvarkens ook steeds meer varkens gedumpt. De Dierenbescherming en het 't Swieneparredies pleiten er daarom voor om regelgeving voor een opvangcentrum vast te stellen. Het welzijn van vele hobbyvarkens loopt zonder toereikende regelgeving ernstig gevaar.

Om in de toekomst het probleem binnen de perken te houden dient de handel van deze hobbyvarkens aan banden worden gelegd en moet via voorlichting het houden van de dieren ontmoedigd worden.


-Einde bericht-

Voor meer informatie:
Marjolein de Rooij, woordvoerder Dierenbescherming 070 3142 731 / 06 26 35 27 81
Violette Sanders, 't Swieneparredies, 0598 446262 / 06 28 93 86 84


05 sep 01 17:06

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie