Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rechter wijst bezwaren veemarkten af

Datum nieuwsfeit: 05-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Actueel

Rechter wijst bezwaren veemarkten af

Bron: Rechtbank 's-Gravenhage

Datum actualiteit: 5-09-2001

Minister Brinkhorst (Landbouw) hoeft zijn maatregelen ten aanzien van veemarkten niet te versoepelen. Dat heeft de president van de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. Brinkhorst had de veemarkten bepaalde aanpassingen opgelegd om het risico op verspreiding van mond- en klauwzeer te verkleinen. Zo eist hij een wasstraat voor veewagens en mogen runderen alleen door slachterijen worden gekocht. De Groep Nederlandse Veemarkten (GNV) vond de maatregelen zo onwerkbaar en onredelijk dat ze een kort geding had aangespannen. Sinds de MKZ-uitbraak zijn vijf van de acht veemarkten in Nederland gesloten:drie verhandelen alleen nog kalveren.
De rechter vindt de maatregelen echter niet evident onredelijk. De voorschriften van de minister, die bevoegd is op grond van de Gezondheids- en welzijnswet voor Dieren (GWWD), kunnen volgens hem helpen tegen verspreiding van dierziekten. Rechter D. Allewijn: ,,Op goede gronden heeft de minister ingrijpende maatregelen nodig geacht en niet vast staat dat dat de veemarkten daarvan voorzienbaar schade zullen lijden die redelijkerwijs niet voor hun rekening behoort te blijven.''

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AD3399
(Zie het originele bericht)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie