Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jaguar toont met R-Coupe nieuwe designfilosofie

Datum nieuwsfeit: 05-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
AutoRai

5-9-2001

Jaguar toont met R-Coupe opwindende nieuwe designfilosofie

De IAA Frankfurt heeft veel nieuws. Toch zullen ook bij de Jaguar-stand nieuwsgierigen, pure autoliefhebbers en de ontwerpers van andere automerken zich verdringen om er een nieuwe conceptcar te kunnen bekijken, de Jaguar R-Coupe.

Deze opwindende, stijlvolle en luxueuze vierpersoons coupé toont hoe Jaguars productiemodellen er in de toekomst uit kunnen zien en hoe de Core Marque Values, de merkeigenschappen van Jaguar, op een frisse vooruitstrevende manier toegepast kunnen worden. Het resultaat is baanbrekend, zowel qua vormgeving als door de toepassing van bijzondere materialen.

Jaguar Cars verandert momenteel van een nichefabrikant in een sterk groeiende producent van hoogwaardige dynamische autos in de hoge middenklasse en de topklasse. Dat is nogal wat. Wij hebben daarom onze ontwerpers uitgedaagd om erover na te denken hoe de beroemde Jaguar-look zich in de toekomst zou kunnen ontwikkelen en om dat dan ook in beeld te brengen, aldus Jonathan Browning, algemeen directeur van Jaguar Cars Ltd. Dat leidde tot de Jaguar R-Coupe die overigens meer een lange termijnvisie toont dan een auto die we al op korte termijn gaan bouwen. De R-Coupe geeft een beeld van Jaguars toekomstige designfilosofie en onderstreept nog eens onze doelstelling om autos te blijven bouwen die boeien, fascineren, opwinden en dus emoties oproepen.

Klassieke en moderne details Bij het creëren van de krachtige uitstraling van de R-Coupe hebben de jonge Jaguar-ontwerpers zich laten inspireren door de verhoudingen, vormen en uitstraling van Jaguar-modellen uit de jaren vijftig en zestig, zonder in retro-design te vervallen. Sterk geometrische vormen benadrukken de vloeiende lijnen van de auto, die in al zijn details bewust sober is gehouden, en laten karakteristieke Jaguar-stijlelementen, zoals de grille, extra opvallen. Gedurfd en fascinerend is ook het interieur. Het is warm van sfeer, uitgesproken luxueus en het onderscheidt zich ook door het eigentijdse gebruik van traditionele materialen en door de toepassing van actuele trends in meubel- en interieurontwerpen. Er is veel houtfineer gebruikt, veel leder - zelfs op de vloer van de auto - en tal van details zijn verzilverd.

De R-Coupe geeft ons de mogelijkheid om zowel onze filosofie over de vormgeving van toekomstige Jaguars te tonen als te onderzoeken, zegt Ian Callum, Jaguars Design Director. Conceptautos als de R-Coupe bieden een unieke mogelijkheid om nieuwe ideeën uit te proberen en om deze driedimensionaal en op ware grootte te tonen. Wij zijn zeer benieuwd naar de reacties van het publiek en wij zullen daar veel van leren en er beslist ook rekening mee houden.

De R-Coupe is niet ontworpen als productieauto, maar hij bevat wel ideeën en themas die mogelijk in toekomstige Jaguar-modellen gebruikt worden. Anders dan bij veel conceptautos is de basis geen bestaand onderstel; deze coupé is geconstrueerd rond een realistisch platform voor een vierpersoons auto met een V8-motor. Voorbeelden van zijn geavanceerde technologie zijn de Formule 1-achtige schakelhendels bij het stuur; koplampen die de bewegingen van het stuurwiel volgen; elektronisch werkende portiervergrendeling; een klimaatregeling en andere interieurvoorzieningen die door elke inzittende individueel kunnen worden geregeld én een zeer vooruitstrevend spraakgestuurd telematicasysteem.

Het eerste visitekaartje van Jaguars Advanced Design-team De R-Coupe is de eerste complete auto die ontwikkeld is onder leiding van Ian Callum sinds deze in 1999 werd benoemd als Jaguars nieuwe Design Director. Een van zijn eerste beslissingen destijds was om een 15-man sterke Advanced Design Studio op te richten, onder leiding van de veelbelovende Julian Thomson. Deze kreeg de uitdagende taak om samen met Callum de R-Coupe te ontwikkelen en zo in beeld te brengen in welke richtingen Jaguar op designgebied denkt. De Jaguar F-TYPE Concept was daarvan al een voorloper, die zoals bekend werkelijk in productie gaat. Het was een grote uitdaging, omdat het bepaald niet eenvoudig is om in de mening die veel mensen over de vormgeving en uitstraling van Jaguars hebben grote en innovatieve veranderingen door te voeren. Dat een Jaguar altijd al combinaties van klassieke elementen en avantgarde bood, maakte de opdracht realistischer maar niet gemakkelijker, want hoe vertaal je dat in vormen en een uitstraling voor de toekomst?

Bij het formuleren van de opzet en uitgangspunten voor de nieuwe conceptcar werd gekozen voor een krachtige, prestigieuze vierpersoons coupé. Een dergelijk model maakt geen deel uit van Jaguars plannen voor het modelprogramma en de R-Coupe zou daardoor kunnen worden getoond zonder bijzonderheden over de vormgeving en uitvoering van toekomstige nieuwe Jaguars te verklappen. Er wordt als bekend hard gewerkt aan de uitbreiding van het Jaguar-modelprogramma, dat al groeide van twee modellen in 1998 naar vier modellen nu. Over ongeveer drie jaar volgt met de introductie van de F-TYPE de vijfde modelserie en het is geen geheim dat er nog meer nieuws onderweg is. Nieuwe modellen zullen misschien aspecten van de nieuwe conceptcar tonen, maar er komt dus geen vierpersoons coupé als de nu gepresenteerde R-Coupe.

Het Advanced Design-team ontwikkelde zes verschillende voorstellen voor de R-Coupe, in de vorm van schaalmodellen. Daaruit werd een ontwerp van Julian Thomson gekozen als basis, waarin vervolgens details van andere ontwerpen werden opgenomen. Dat leidde tot de huidige adembenemende coupé. Verantwoordelijk voor het exterieur was ontwerper Matthew Beaven; voor het interieur tekende Mark Phillips. Vroeg dit voorjaar werd het gehele ontwerp van de Jaguar R-Coupe afgerond, waarna onder supervisie van Ian Callum de conceptcar werd gebouwd. Het resultaat is enerzijds een volbloed Jaguar en toont anderzijds een nieuwe invulling van Jaguars traditionele waarden; een auto die maakt dat met nog meer spanning naar Jaguars toekomst kan worden uitgekeken!

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie