Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Halfjaarcijfers muziekmarkt

Datum nieuwsfeit: 05-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NVPI

Muziekmarkt halfjaarcijfers

Halfjaarcijfers muziekmarkt
Het eerste half jaar kochten Nederlandse consumenten 6% minder cd's en maar liefst 20% minder cd-singles dan in het jaar daarvoor. Consumenten besteedden in dit eerste half jaar ruim 10% minder dan in de vergelijkbare periode in 2000. Ook in 2000 daalde de singlemarkt, de albummarkt liet toen in het eerste half jaar een stijging zien van 8%. Dit blijkt uit de halfjaarrapportage van de aangesloten platenmaatschappijen van de NVPI, de branche-organisatie van de entertainmentindustrie.

In totaal zijn er 2.7 miljoen singles verkocht (tegen 3.4 in 2000) en 19.6 miljoen cd's (20.8 in 2000). De verkoop van muziekcassettes en lp's daalde iets, beide van 100.000 naar 70.000 stuks. De consumentenwaarde van de totale geluidsdragerverkoop bedroeg 237.5 miljoen Euro (fl 522.5 miljoen). In 2000 was dit nog 265 miljoen Euro (fl 583 miljoen).

De verwachting is dat de albummarkt het komende half jaar iets aantrekt. Traditioneel is het vierde kwartaal gunstig, door de cadeaumaand en de vele nieuwe releases. De singlemarkt zal onder continue spanning blijven staan van talrijke illegale reproductie- en distributiemethoden.

De Stichting BREIN rapporteerde eerder dit jaar al dat de 'huisvlijtpiraterij' in Nederland de georganiseerde criminaliteit overtreft. In 2000 zijn er ruim 12.5 miljoen cd's gebrand voor anderen, dus illegaal. Daar komen nog eens 2.5 miljoen illegaal geperste cd's bij. Bovendien circuleren er miljoenen songs ter downloading op het Internet, waarvan het leeuwendeel illegaal is.

In de komende maanden zal een aantal belangrijke online initiatieven gelanceerd worden. De consument kan op basis van een maandelijks bedrag songs downloaden of beluisteren. Een aantal initiatieven is al lang van start, zoals Emusic.com, OD2.com en Vitaminic.com. Alle platenmaatschappijen maken ook volop gebruik van de promotiemogelijkheden van Internet. In Nederland zijn nog geen gegevens bekend van het aantal (legale) aankopen van muziek via Internet.

Voor meer informatie belt u met Jonne Boesjes, NVPI: 035 6254411


05 sep 01 09:53

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie