Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Justitie start experiment elektronische detentiehuizen

Datum nieuwsfeit: 05-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Justitie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

05.09.01

Justitie start experiment elektronische detentiehuizen Flexibel gebruik detentiecapaciteit

Het ministerie van Justitie zal in het najaar starten met een experiment elektronische detentiehuizen. Hierin verblijven gedetineerden die aan het einde van hun vrijheidsstraf zitten. Door de overplaatsing vanuit de penitentiaire inrichting naar het elektronisch detentiehuis ontstaat capaciteit voor nieuwe gedetineerden. Deze flexibiliseringsmaatregel wordt daarom alleen ingezet bij een piekaanbod van gedetineerden. Het betreft een capaciteit van tussen de 40 en 56 plaatsen. Dat schrijft minister Korthals van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer.

De druk op de capaciteit van het gevangeniswezen is afhankelijk van de sterk fluctuerende nieuwe instroom gedetineerden. Het aanbod kan variëren van 40 tot wel 180 personen per dag. Een aanhoudende hoge instroom kan incidenteel leiden tot het vervroegd in vrijheid stellen van gedetineerden, om plaats te maken voor nieuwe. Het beleid van de minister van Justitie is er op gericht dat zo veel mogelijk te voorkomen. Om nu het piekaanbod beter op te kunnen vangen is het elektronisch detentiehuis ontwikkeld. Op het moment dat het piekaanbod tijdelijk hoger is dan de beschikbare capaciteit, worden gedetineerden die in een penitentiaire inrichting verblijven, overgeplaatst naar het elektronisch detentiehuis. Het betreft gedetineerden die aan het einde van hun detentieperiode zijn en nog een beperkt strafrestant hebben. Zo ontstaat in huizen van bewaring capaciteit voor personen die voorlopige hechtenis moeten ondergaan in een penitentiaire inrichting.

Het electronisch detentiehuis is een voorziening waarin de gedetineerde een zender bij zich draagt in de vorm van een enkelband en 's nachts en in het weekend in deze voorziening verblijft. Overdag volgen de gedetineerden een gemeenschappelijk dagprogramma (arbeid) buiten de voorziening. De computer registreert op welke tijdstippen de deelnemers het huis verlaten en terugkeren. De computer registreert eveneens waar de gedetineerden zich in de voorziening ophouden. In het geval dat de gedetineerde niet voldoet aan de gestelde voorwaarden of huisregels (bijvoorbeeld in zijn gedrag of door niet op de afgesproken tijd terug te keren), zal er terugplaatsing volgen naar een penitentiaire inrichting. De elektronische detentiehuizen worden tevens 24 uur per dag beheerd door medewerkers van Justitie en komen in Breda, Veenhuizen en Leeuwarden. De gedetineerde die in aanmerking komt voor plaatsing in de voorziening heeft tijdens het experiment de keuze tussen het uitzitten van het strafrestant in de inrichting dan wel in het elektronisch detentiehuis. Eind van dit jaar wordt het experiment geëvalueerd. Voor het experiment wordt gebruik gemaakt van bestaande Justitiële gebouwen.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 06-09-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie