Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoek milieueffecten diepe grondwaterwinning Utrecht

Datum nieuwsfeit: 06-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht

Persbericht
999554400

Onderzoek naar milieueffecten diepe grondwaterwinning

Gedeputeerde staten hebben groen licht gegeven voor een onderzoek naar de milieueffecten van de winning van grondwater op grote diepte. Het onderzoek is nodig omdat Hydron Midden-Nederland nieuwe winlocaties zoekt, waar diep drinkwater gewonnen kan worden.

In het grootste deel van de provincie Utrecht is Hydron (het voormalige Waterleidingbedrijf Midden-Nederland) verantwoordelijk voor de drinkwatervoorziening. Hydron is op zoek naar nieuwe locaties waar diep grondwater gewonnen kan worden voor drinkwater. De nieuwe winlocaties zijn met name nodig omdat de bestaande waterwinningen op de Heuvelrug moeten worden verminderd. Dit past in het beleid van het provinciebestuur om de verdroging van de Heuvelrug aanpakken.

Er zijn de afgelopen tijd verschillende mogelijkheden bestudeerd om de grondwaterwinning te reduceren. Eerder dit jaar zijn de provincie en Hydron overeengekomen om de winning van grondwater in de provincie Utrecht in 2005 jaarlijks met negen miljoen m3 terug te brengen. Vier miljoen m3 daarvan kan worden gecompenseerd door drinkwater uit Flevoland aan te voeren. Dat betekent dat voor de overige vijf miljoen m3 vervangende winningsmogelijkheden gevonden moeten worden, die minder nadelige effecten hebben voor de natuur. Daarnaast is vervanging nodig voor een bestaande waterwinlocatie in Montfoort, die op termijn gaat sluiten. Daar gaat het om een half miljoen m3 water per jaar.

Uit een afweging die het rijk eerder heeft gemaakt van verschillende mogelijkheden voor drinkwaterproductie blijkt dat diepe grondwaterwinning de beste optie is. Daarom gaat Hydron nu een milieueffectrapportage (MER) uitvoeren naar de effecten van diepe waterwinning op verschillende locaties in de provincie. De Heuvelrug is daarbij uitgesloten als zoekgebied voor de waterwinning vanwege de verdroging.

Voor meer informatie over dit bericht kunt u zich wenden tot Karin Obdeijn, 030 - 258 2192 of per e-mail:
karin.obdeijn@provincie-utrecht.nl .

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie