Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitreiking Taalunie Toneelschrijfprijs 2001

Datum nieuwsfeit: 06-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Taalunie

7 augustus 2001

Uitreiking Taalunie Toneelschrijfprijs 2001

Een theatraal feest met Vlaamse en Nederlandse toneelauteurs live aan het werk, muziek en een spectaculaire prijsuitreiking.

Donderdag 6 september 2001 wordt de Taalunie Toneelschrijfprijs voor de zevende keer feestelijk uitgereikt in Amsterdam. De uitreiking vindt plaats in het kader van Het Theaterfestival. (www.theaterfestival.org)
De Taalunie Toneelschrijfprijs, groot ¤ 10.000,-, is ontstaan uit de Nederlands-Vlaamse Toneelschrijfprijs en wordt jaarlijks uitgereikt aan een nieuwe toneeltekst die het afgelopen theaterseizoen in première is gegaan. Met de uitreiking van de prijs wil men een veelbelovend toneelauteur de kans geven zich verder te ontwikkelen. Kinder- en jeugdtheater zijn nadrukkelijk inbegrepen. De juryleden van de Taalunie Toneelschrijfprijs zijn zelf in het theater werkzaam. De jury dit jaar: regisseur Inèz Derksen, acteur Bert Luppes en actrice Karlijn Sileghem.

Het feest ter gelegenheid van de uitreiking van de Taalunie Toneelschrijfprijs vindt plaats in beide zalen van het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. De avond ziet er als volgt uit:
Om 20.30 uur beginnen vijf auteurs in de Expozaal aan een nieuw toneelstuk. Het publiek kan rechtstreeks meelezen via grote beeldschermen. Met Esther Gerritsen, Rob de Graaf, Paul Pourveur, Peer Wittenbols en Oscar van Woensel.
In de Rode Zaal lezen intussen bekende Nederlanders en Vlamingen die toneelscènes uit het Nederlandse taalgebied voor die op hen de meeste indruk hebben gemaakt. Ook brengt Elvis Peeters, geruggensteund door twee muzikanten, monologen uit zijn toneelwerk. Om 22.00 uur volgt de bekendmaking van het favoriete Nederlandstalige toneelfragment. Aansluitend wordt de Taalunie Toneelschrijfprijs uitgereikt. Bij het voorlezen van het juryrapport zal het effect ontstaan van een afvalrace. Het juryrapport wordt verbeeld door 82 acteurs en look-a-likes (er zijn 82 teksten ingediend) in een choreografie van Rieks Swarte en Javier Lopez Pinon.
De avond wordt feestelijk voortgezet met Vic van de Reijt en zijn Nederlandstalige 45-toeren collectie.

Kaartjes à f 25,-; f 20,- (CJP/Pas 65); f 15,- (kinderen). Vanwege de zomersluiting van de Brakke Grond zijn de kaartjes te koop bij het bespreekbureau van de Stadsschouwburg Amsterdam, Leidseplein 26, tel. 020-624.23.11

* Reglement Taalunie Toneelschrijfprijs© Nederlandse Taalunie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie