Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vragen PvdA over anti-speculatiebelasting (Tobin-Tax)

Datum nieuwsfeit: 06-09-2001
Bron: Partij van de Arbeid
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Den Haag, 5 september 2001

VRAGEN VAN DE LEDEN KOENDERS EN CRONE (BEIDEN PDA) AAN DE MINISTERS VAN FINANCIËN EN VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

1.

a) Wat zijn de exacte voorstellen van de Duitse Bondskanselier en de Belgische minister van Financiën met betrekking tot de zgn. anti-speculatiebelasting (Tobin-Tax)?

b) Op welke wijze wijken deze voorstellen af van de oorspronkelijke ideeën van Tobin en maken zij deze beter praktisch uitvoerbaar?

c) Wat is de officiële reactie van de Nederlandse regering op deze voorstellen en welke eventuele verbeteringen stelt zij voor?

2.

Welke initiatieven zal de Nederlandse regering nemen om het debat over de risico's van korte kapitaalstromen uit het slop te trekken en welke initiatieven neemt Nederland om ontwikkelingslanden een belangrijker stem te geven in de Bretton- Woods instelling?

3.

Op welke wijze zullen de Nederlandse ministers tijdens de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank deelnemen aan publieke debatten over transparante en democratische controle op de internationale instellingen?

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie