Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Slaapproblemen bij verstandelijk gehandicapten

Datum nieuwsfeit: 06-09-2001
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen

Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in de eerste helft van september 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Plaats van de academische plechtigheid: KUN -Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen. Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00. De wetenschapsagenda is tevens op internet te raadplegen: www.kun.nl/communicatie/promotie/

Do 06-09-2001 Onderzoek naar slaapproblemen

13:30 uur Drs. H.C.M. Didden (Sociale
Wetenschappen)
Titel proefschrift: Sleep problems in individuals with developmental
disabilities. Assessment and
Treatment
Promotor: Prof. dr. P.C. Duker

Woonplaats: Deventer

Slaapproblemen komen bij kinderen en volwassenen met een verstandelijke en/of additionele handicap vaak voor, zo blijkt uit studies. Ook hebben ze een persistent karakter. Studies naar de karakteristieken van het slaappatroon zijn slechts sporadisch gepubliceerd. Drs. Didden deed epidemiologisch onderzoek naar de prevalentie van ernstige slaapproblemen. De steekproef bestond uit 286 kinderen in de leeftijd van 1 tot 19 jaar met een diepe tot lichte verstandelijke handicap die thuis woonden samen met hun ouder(s). Een van de resultaten was dat ernstige slaapproblemen veel vaker voorkwamen bij kinderen de leden aan epilepsie of cerebrale parese (onvolledige verlamming m.b.t. de hersenen), veelvuldig slaperig waren overdag, een diepere mate van verstandelijke handicap hadden en probleemgedrag lieten zien overdag. Behandeling van deze problemen lijkt mogelijk. Een groot aantal typen probleemgedrag is effectief te behandelen met gedragstherapeutische technieken. Behandeling van storend gedrag resulteerde in een substantiële reductie daarvan.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie