Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KNMG bemiddelt bij klachten Code Geneesmiddelen Reclame

Datum nieuwsfeit: 06-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

KNMG bemiddelt bij klachtenindiening Code Geneesmiddelen Reclame

6 september 2001

De federatie KNMG wil de drempel voor artsen verlagen om een klacht in te dienen over vermeende overtredingen van de regels van de Stichting CGR. Gedurende een jaar zal de KNMG hiervoor kosteloos als bemiddelaar optreden. Na een jaar evalueren we deze gang van zaken en besluiten we hoe we hier in het vervolg mee verder gaan.

Waar staat de Stichting CGR voor?
Voor zelfregulering binnen en tussen de partijen die betrokken zijn bij geneesmiddelenreclame. Om deze vorm van zelfregulering te realiseren, is het noodzakelijk te weten of partijen zich aan de afgesproken regels houden en of de regels werkbaar zijn. De CGR heeft hiervoor een klachtenregeling ingesteld.

Klachtenregeling
Een Codecommissie onder voorzitterschap van een onafhankelijke jurist beoordeelt de ingediende klachten. Bij veroordeling van een aangeklaagde partij kan deze partij veroordeeld worden tot het betalen van de gemaakte kosten en de uitspraken worden openbaar gemaakt. Tot nu toe zijn het vooral farmaceutische bedrijven die klachten indienen tegen andere farmaceutische bedrijven. Artsen dienen nauwelijks klachten in. Oorzaken hiervan kunnen zijn: te weinig bekendheid met de Stichting CGR, opzien tegen de mogelijke rompslomp en/of de kosten à FL 48,50 (EUR 22,-). Bedrijven betalen FL 1000,- (EUR 453,-).

De federatie KNMG kan voor u bemiddelen
De federatie KNMG wil de drempel voor artsen verlagen om een klacht in te dienen over vermeende overtredingen van de regels van de Stichting CGR. Hoe?
Gedurende een jaar kunt u uw klacht sturen aan de KNMG, die deze vervolgens doorsluist naar de stichting CGR en de kosten van EUR 22,- voor haar rekening neemt. Een korte beschrijving, bijvoorbeeld een (vermeende) foute advertentie met een enkele opmerking erbij, is al voldoende. Na een jaar evalueren we deze gang van zaken en besluiten we hoe we hier in het vervolg mee verder gaan.

Overigens is per 1 juli jl. artikel 23, lid 2 van het Reglement is aangepast. Dit betreft een verhoging van het tarief voor het instellen van een beroep tegen een uitspraak van de Codecommissie van de St. CGR. Voor artsen zijn de kosten om in beroep te gaan FL 100,00 (EUR 45,-). De aangepaste tekst van het Reglement kunt u vinden op de website van de Stichting CGR: www.cgr.nl .

Heeft u een klacht?
U kunt uw klacht doorsturen naar de KNMG, t.a.v. Els M. de Bruijn, arts, Postbus 20051, 3502 LB Utrecht; of via e-mail naar: (e.de.bruijn@fed.knmg.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie