Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Filmvertoning 'Chicken run' in Auditorium TU Eindhoven

Datum nieuwsfeit: 06-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium GeneraleChicken run

Kippenopstand in klei


De locatie is een ogenschijnlijk doodgewone kippenboerderij op het platteland van York, ergens in de jaren vijftig. Maar achter het prikkeldraad is het helemaal mis; het kippenhok lijdt onder het schrikbewind van de gierige boerin Mrs Tweedy. Elke kip die niet op tijd een ei legt, eindigt onverbiddelijk in de pan. En nu heeft ze haar oog laten vallen op een kippenpastei-machine. De kippen pikken het niet langer en besluiten de boerderij te ontvluchten. Maar dat valt niet mee. De onverwachte redding komt in de persoon van Rocky, een stoere haan die voor het circus werkt.

Vier jaar lang hebben de Aardman-animatoren Nick Parker en Peter Lord zich uitgeleefd op het kleien van kippen. Alle actie is handmatig, beeldje voor beeldje, geboetseerd. Tamelijk spectaculair in een tijd dat je dat werk ook kan uitbesteden aan een computer. Maar klei is nu eenmaal hun materiaal. En anders dan computeranimatie is dit een echte drie-dimensionale wereld. Om goed te kunnen animeren moet klei stug zijn, benadrukken de makers. Dat maakt een vloeiende expressie onmogelijk. Maar bij de gortdroge humor, die Chicken Run kenmerkt, is dat ook niet nodig. Klei blijkt uitermate geschikt materiaal voor het understatement.Chicken Run en The making of Chicken Run
Donderdag 6 september 20.30 - 22.45 uur
Blauwe Zaal Auditorium


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie