Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overhandiging eerste exemplaar boek: Het Stadhuis van Leiden

Datum nieuwsfeit: 06-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Publicatie over het Leidse Stadhuis

Donderdag 6 september 2001, 16.00 uur, overhandigt bouwhistoricus Jan Dröge het eerste exemplaar van het boekje "Het Stadhuis van Leiden" aan burgemeester jan Postma. De gebeurtenis vindt plaats in de B&W-kamer van het Leidse stadhuis.

In Het Stadhuis van Leiden beschrijft Jan Dröge de geschiedenis van het stadhuis vanaf de eerste vermelding in de veertiende eeuw. De bouw van een nieuwe voorgevel aan het eind van de zestiende eeuw komt aan de orde en er wordt uitgebreid ingegaan op de rampzalige stadhuisbrand van 1929 en de daaraanvolgende herbouw.
De buitenkant van het stadhuis komt aan bod via de roepstoel, de Rijnlandse roede, de gedichten aan de Breestraatzijde en de voorstellingen van vroeg 20e eeuwse beeldhouwers als Andriessen, Verstoep, Van Hall en Polet. Ook het rijke interieur wordt onder de loep genomen, onder meer de portretmedaillons van Wilhelmina en Juliana, de kunstwerken van Escher, de wapens van Leidse burgemeesters en het oude interieur van voor 1929. Ook is er ruimte ingeruimd voor de recent gerealiseerde verbouwing van het stadhuis, inclusief de overkapping van de binnenplaats; een verbouwing die opzien baarde en waarvoor de gemeente de Nationale Renovatieprijs ontving. De staalconstructie van het dak van het atrium kreeg een eervolle vermelding in het kader van de Nationale Staalprijs 2000. Het boekje, geschreven in opdracht van de gemeente Leiden, is fraai geïllustreerd en een aanrader voor ieder die geïnteresseerd is in de Leidse geschiedenis. Het Stadhuis van Leiden kost f 17,50 en is vanaf 8 september te koop bij diverse boekhandels in Leiden en omstreken, de informatiebalies van het Stadhuis en het Stadsbouwhuis, het Gemeentearchief Leiden, de Lakenhal, molen De Valk en VVV/Leiden Promotie.

In het kader van de Open Dagen is het stadhuis op zaterdag 8 en zondag 9 september voor het publiek toegankelijk. Ter gelegenheid daarvan is het boekje dat weekend voor f 15 te koop bij de informatiebalie van het stadhuis.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie