Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Second opinion, de keuze is aan u

Datum nieuwsfeit: 07-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit Twente
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

Second opinion, de keuze is aan u
WN 01/51 *7 september 2001

Promotie mw.drs. H.C.H. Coumou, faculteit Wijsbegeerte en Maatschappijwetenschappen: Second opinion, de keuze is aan u

De patiënt weet vaak niet hoe de arts tot een oordeel komt. Allerlei medische, maar ook strikt persoonlijke opvattingen die ten grondslag liggen aan de door de arts gemaakte keuzen, blijven verborgen. Dit maakt dat een medisch advies bijzonder moeilijk op zijn merites kan worden beoordeeld.
Een van de mogelijkheden voor de patiënt om een beter inzicht te krijgen in een gegeven advies is de second opinion. Second opinion betekent het raadplegen van een onafhankelijk arts met een bepaalde expertise. Welke arts wordt geraadpleegd hangt af van de vraagstelling van de patiënt.

In haar dissertatie Second opinion, de keuze is aan u beschrijft Herma Coumou een beslissingsondersteunende methode, toegepast in de Second Opinion-Praktijk in Amsterdam. Haar onderzoek laat zien dat het mogelijk is met de patiënt actuele literatuur te bestuderen en tevens hoe op eenvoudige wijze de besluitvorming van een arts stap voor stap kan worden gevolgd.

In deze explorerende, beschrijvende studie, gefinancierd met behulp van een AIO-aanstelling, is o.a. beschreven wat de motieven zijn voor het vragen van de second opinion en welke vragen men voorlegt. Ook is aan de patiënt het oordeel gevraagd over dit consult. Het krijgen van meer informatie en uitleg in een consult zonder tijdsdruk wordt achteraf zeer gewaardeerd en een belangrijk deel van de bezoekers ziet na het second opinion-consult af van verdere medische behandeling.

De beslissingsondersteunende methode is bij uitstek geschikt voor de groeiende groep patiënten die geïnformeerd wil beslissen, hierbij gebruik maakt van internet, maar problemen ondervindt bij de interpretatie van gevonden informatie. De methode garandeert dat aan alle belangrijke aspecten van een probleem aandacht wordt besteed, waardoor kan worden gesproken van een afgewogen beslissing. De enig mogelijke greep op de altijd onzekere toekomst is de adequate voorbereiding van een beslissing.

promotoren prof. dr. E.R. Seydel/prof.dr. H. Lamberts informatie drs. B. Meijering, telefoon (053) 489 4385 e-mail (b.meijering@cent.utwente.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie