Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Transporteiwitten in de membraan werken samen

Datum nieuwsfeit: 07-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

29 aug 2001

Promotie

Transporteiwitten in de membraan werken samen

Transporteiwitten zorgen in de celmembraan voor het naar binnen- en buitengaan van bepaalde stoffen in en uit de cel. Onze kennis over het functioneren van deze eiwitten staat niet in verhouding met het belang van de vele functies die zij vervullen in alle levende organismen. Biochemicus Liesbeth Veenhoff heeft nu in haar promotieonderzoek vastgesteld dat transporteiwitten niet als onafhankelijke eenheden in de membraan zitten, maar complexen met elkaar vormen waarbinnen zij samenwerken. Dergelijke fundamentele kennis zal in de toekomst waardevol blijken te zijn op zowel medisch als biotechnisch gebied. Omdat voedings-, afval- en signaalstoffen niet zomaar de celmembraan mogen passeren, bestaan er vele verschillende transporteiwitten met elk hun eigen specificiteit voor een bepaalde stof. Veenhoff bestudeerde de bouw en het werkingsmechanisme van het lactosetransporteiwit LacS uit Streptococcus thermophilus. Ze bepaalde welke suikers LacS precies kan transporteren en leidde hieruit af hoe de specificiteit van dit eiwit gewaarborgd wordt. Ook verkreeg zij een beeld van de bouw van LacS en welke delen van de structuur belangrijk zijn voor de specifieke werking. Dat veel transporteiwitten in paren of grotere complexen voorkomen in de celmembraan was al bekend. Dat Veenhoff voor LacS kon aantonen dat deze eiwitten niet alleen gepaard naast elkaar in de membraan zitten, maar dat de twee eiwitten ook daadwerkelijk samenwerken in het suikertransport, is nieuw. /FC

Liesbeth Veenhoff (Groningen, 1972) studeerde biologie aan de RUG. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB), eerst bij de vakgroep Moleculaire Microbiologie en vervolgens bij Enzymologie van Membraaneiwitten. Na haar promotie gaat zij als postdoc werken in de groep van dr. M.P. Rout, Laboratory of Cellular and Structural Biology aan de Rockefeller University in New York.

Datum en tijd

vrijdag 7 september 2001, 16.00 uur

Promovendus

mw. L.M. Veenhoff, tel. (050)363 41 65, e-mail: (l.m.veenhoff@chem.rug.nl) (werk)_

Proefschrift

Mechanistic aspects and structural organization of a secondary sugar transporter

Promotor

prof.dr. B. Poolman

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie