Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groot onderzoek naar arbeidsbeleving ziekenhuismedewerkers

Datum nieuwsfeit: 07-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: ABVAKABO FNV
Zoek soortgelijke berichten
ABVAKABO FNV

Groot onderzoek naar arbeidsbeleving onder 150.000 medewerkers in ziekenhuizen (7 sept.)

Utrecht / Zoetermeer, 7 september 2001

Groot onderzoek naar arbeidsbeleving onder 150.000 medewerkers in ziekenhuizen

Er komt een groot onderzoek naar de arbeidsbeleving van de 150.000 medewerkers in de ziekenhuizen. Doel is om meer inzicht te krijgen in hoe de medewerkers tegen hun werksituatie aankijken. Dit moet leiden tot een beter inzicht en nieuw beleid om het werken in ziekenhuizen aantrekkelijker te maken. Het is uniek dat werknemers op deze schaal wordt gevraagd naar hun ervaringen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Prismant in opdracht van werkgevers en bonden.

In de CAO Ziekenhuizen hebben de sociale partners afgesproken nog in 2001 te onderzoeken hoe medewerkers hun werk beleven. Alle medewerkers van instellingen die onder de CAO Ziekenhuizen vallen (o.a. de algemene ziekenhuizen en revalidatiecentra), krijgen daarom begin oktober een vragenlijst thuisgestuurd.

De arbeidsbeleving van medewerkers in de ziekenhuizen is op deze schaal nog nooit gemeten. De uitkomsten van de enquête komen zowel voor de instelling als voor de totale sector beschikbaar rond de jaarwisseling, in de vorm van rapportages. Instellingen kunnen hun persoonlijke score afzetten tegen landelijke gegevens. Het is de bedoeling dat het onderzoek wordt herhaald, zodat inspanningen kunnen worden geëvalueerd en er continuïteit komt in de ontwikkeling en verbeteringen van het personeelsbeleid.

Doel is de sociale partners (de brancheorganisatie NVZ vereniging van ziekenhuizen en de vakbonden), de sectorfondsen en de instellingen inzicht te geven in de arbeidsbeleving binnen de gehele branche en in de individuele instelling. Het onderzoek gaat in op de kwaliteit van arbeid, werkgeverschap, arbeidsomstandigheden en op de effecten die dit heeft op gezondheid en welzijn.

De vragen op de lijst gaan specifiek in op personeelsvoorziening, persoonlijke ontwikkeling, communicatie en overleg, leiderschap, functie-inhoud en afdelingsorganisatie, arbeidsomstandigheden, werkbeleving, werkdruk en personeelsbeleid. De lijst wordt niet uitgereikt op het werk, maar naar het huisadres verstuurd. Ter waarborging van de anonimiteit gaan de ingevulde lijsten rechtstreeks naar de onderzoekers die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het project.

Om de sector ziekenhuizen voor het personeel aantrekkelijker te maken zijn er in de CAO van 2001 al veel verbeteringen gerealiseerd. Voorbeelden hiervan zijn de salarisverhoging, verbetering van de aanvangssalarissen, afspraken over mogelijkheden tot werkdrukbeheersing, verzuimvermindering en een beter opleidingsbeleid. In vergelijking met de andere zorgsectoren doen de ziekenhuizen het redelijk goed als het gaat om het aantrekken en behoud van personeel.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie