Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cassatie tegen vrijspraak wordt mogelijk

Datum nieuwsfeit: 07-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht Ministerraad
7 september 2001

CASSATIE TEGEN VRIJSPRAAK WORDT MOGELIJK

Het wordt voor het openbaar ministerie (OM) mogelijk bij de Hoge Raad in cassatie te gaan tegen een vrijspraak door de feitenrechter. Dit is vooral van belang in de gevallen waarin het OM meent dat een verdachte ten onrechte is vrijgesproken, omdat de rechter heeft aangenomen dat er sprake is van onrechtmatig verkregen bewijs. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Korthals van Justitie waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Nu is een vrijspraak in de hoogste feitelijke instantie ­ in de regel een vrijspraak in hoger beroep door het gerechtshof ­ onaantastbaar. Tegen een ontslag van rechtsvervolging of een veroordeling kan echter wel cassatie aangetekend worden. Korthals wil aan die ongelijkheid een einde maken. Belangrijkste reden daarvoor is de ontwikkeling van de jurisprudentie op het gebied van het zogenoemde onrechtmatig verkregen bewijs. Onrechtmatig verkregen bewijs kan op juridische gronden tot bewijsuitsluiting en daarmee tot vrijspraak leiden. De mogelijkheden voor de Hoge Raad zich na zo'n uitspraak uit te laten over de juistheid van het rechtsoordeel van de lagere rechter zijn beperkt. Hierdoor wordt de mogelijkheid om dit voor de rechtspraktijk belangrijke leerstuk verder te ontwikkelen ongewenst beperkt. De verdachte heeft in deze zaken geen belang bij beoordeling van zijn zaak in cassatie en zal van de uitbreiding van het rechtsmiddel geen gebruik maken.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 07.09.2001
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie