Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brief Brinkhorst dioxinen in kleimineralen en kippeneieren

Datum nieuwsfeit: 07-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVM 01.3273
datum
07-09-2001

onderwerp
Verontreiniging van dioxinen in kleimineralen en kippeneieren doorkiesnummer

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij wil ik u informeren over een overschrijding van de norm voor dioxinen in kleimineralen en kippeneieren, en de getroffen maatregelen.

datum
07-09-2001

kenmerk
VVM 01.3273

bijlage

Kleimineralen
Op 27 augustus 2001 bereikte mijn Ministerie het bericht dat in een partij kleimineralen (Carbo-mix) een overschrijding van de norm voor dioxinen is aangetoond. De partij kleimineralen was afkomstig van het bedrijf Carbo Holland B.V. en wordt gewonnen in een mijn in België.

Het monster was op 3 juli 2001 genomen bij een mengvoederfabrikant in het kader van het dioxine monitoringsprogramma diervoeder van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV). Het dioxinegehalte bedroeg 4139 pg TEQ/kg. De huidige Nederlandse norm voor dioxine in kleimineralen is 500 pg TEQ/kg. Deze norm is vastgesteld door het Productschap Diervoeder (PDV). De voorgestelde Europese norm is 1000 pg TEQ/kg.

Op mijn verzoek heeft het PDV een terbeschikkinghoudingsplicht opgelegd aan Carbo Holland B.V. Een inspecteur van de Keuringsdienst Diervoedersector (KDD) heeft het bedrijf bezocht en meerdere monsters genomen voor een analyse op dioxine. Deze monsters zijn naar het RIKILT gestuurd en worden met prioriteit onderzocht. De uitslag wordt volgende week (wk 37) verwacht.

Op woensdag 29 augustus jl. is een ander monster van hetzelfde kleimineraal positief bevonden op dioxine. Dit betrof een monster dat de KDD op 13 juni heeft genomen bij een ander bedrijf. Het dioxinegehalte van deze partij bedroeg 2900 pg TEQ/kg. Naar aanleiding van deze bevinding is de opgelegde terbeschikkinghoudingsplicht op het bedrijf Carbo Holland B.V. aangescherpt. Carbo Holland is opgedragen al zijn afnemers te informeren over de gevonden afwijkingen, de partijen Carbo-mix op de bedrijven te blokkeren en klanten de gelegenheid te bieden om de reeds geleverde partijen te retourneren. Woensdagavond was de winplaats van de klei bekend. Hierop zijn donderdag de Europese Commissie en alle lidstaten geïnformeerd over de gevonden afwijkingen.
Ook is bij de Belgische overheid een lijst met leveranties aan Nederland van diezelfde winplaats opgevraagd.

Op dit moment is niet bekend hoe de kleimineralen verontreinigd zijn geraakt met dioxinen. Ik heb hiervoor een onderzoek laten starten, waarbij ook aandacht zal worden besteed aan de mogelijkheid dat de verhoogde gehaltes niet veroorzaakt zijn door een verontreinigde grondstof, maar dat het productieproces verantwoordelijk is geweest voor de verhoging van dioxinen.

Dioxinen kunnen makkelijk uitgescheiden worden in het melkvet. Ik heb het RIKILT een risicoanalyse laten uitvoeren met de gevonden gehaltes dioxinen. Zelfs in het ergste geval, bij 100% opname van dioxinen in het bloed na inname door de koe en bij volledige overdracht naar het melkvet, zou het gehalte in het melkvet niet hoger zijn dan 620 pg TEQ/kg vet. Dit ligt ruim onder de voorgestelde Europese norm voor dioxinen in melkvet van 3000 pg TEQ/kg melkvet. Ook bij het consumeren van verontreinigde melk (-producten) zal het gehalte maximaal 18% zijn van de 'Tolerable Daily Intake', de hoeveelheid die een mens dagelijks kan binnenkrijgen zonder risico's voor de gezondheid.

Hoewel ik de risico's voor de volksgezondheid zeer gering acht, heb ik toch de hierboven vermelde maatregelen getroffen om een vermijdbare blootstelling aan dioxinen tegen te gaan. Indien het onderzoek daartoe aanleiding geeft, zal ik u nader informeren.

Kippeneieren
In het kader van het nationaal monitoringsprogramma worden agrarische producten routinematig door het RIKILT in Wageningen gecontroleerd. Recent werd in een monster van een klein aantal eieren een verhoogd gehalte van 7,7 pg dioxinen per gram vet gevonden. Deze eieren zijn bemonsterd in juni 2001 en waren afkomstig van één pluimveebedrijf in Siebengewald. De hoeveelheid overschrijdt de Nederlandse norm voor dioxinen van 5 pg per gram vet van eieren krachtens de Warenwet.

De vondst van de dioxinen in de eieren werd op vrijdag 24 augustus 2001 in de namiddag aan het Ministerie van LNV gemeld. Naar aanleiding hiervan heeft de RVV door LNV in samenspraak met het Ministerie van VWS verzocht monsters van veevoer, eieren en leghennen op het pluimveebedrijf te nemen. Alle monsters zijn op maandag 27 augustus genomen en op diezelfde dag met spoed aan het RIKILT aangeboden voor onderzoek naar de aanwezigheid van dioxines met behulp van de CALUX, een snelle screeningsmethode.

De eieren werden door de pluimveehouder in een winkel op het bedrijf aan particulieren verkocht. In afwachting op de resultaten van het onderzoek van deze nieuwe monsters heeft de pluimveehouder op woensdag 29 augustus in overleg met de KvW vrijwillig de verdachte eieren en kippen van verkoop uitgesloten. De KvW controleert hierop.

Op vrijdag 31 augustus zijn de resultaten van de CALUX-screening door het RIKILT aan het Ministerie van LNV en VWS gerapporteerd. In de leghennen en het voeder zijn geen verhoogde hoeveelheden dioxines gevonden. Van twintig eieren bleken er echter vijftien verdacht van normoverschrijding. Volgens het RIKILT bestaat er ook geen verband tussen de verontreiniging van de kleimineralen en de eieren. De normoverschrijding is vervolgens door het RIKILT onderzocht met behulp van de standaard GCMS methode voor de bepaling van dioxinen.

Het RIKILT heeft de resultaten van onderzoek met de GCMS op woensdag 5 september aan het Ministerie van LNV en VWS gerapporteerd. Hieruit bleek dat het gehalte dioxinen in mengmonsters van deze twintig eieren was verhoogd; twee mengmonsters met 5,8 resp. 6,7 pg dioxinen per gram vet overschreden daarbij de norm voor dioxinen volgens de Warenwet. Om de betekenis van de normoverschrijding te beoordelen is er een verzoek gedaan aan het RIKILT om te beoordelen of er op dit moment sprake is van een mogelijk risico voor de volksgezondheid. De resultaten van dit onderzoek zijn nog niet beschikbaar, maar ter vergelijking geldt dat de eieren ten tijde van de dioxinecrisis in België destijds gehaltes van 50 tot 700 pg dioxinen per gram vet bevatten.

De resultaten van het onderzoek van 24 augustus en 5 september laten zien dat het verhoogde gehalte dioxinen in de eieren geen eenmalig incident is. In alle onderzochte eieren van het pluimveebedrijf in Siebengewald die eind augustus werden bemonsterd zijn hoeveelheden dioxinen gevonden die vergelijkbaar zijn met die van juni. Daarmee lijkt er sprake te zijn van een structureel probleem op dit bedrijf.

Omdat in het pluimveevoer geen verhoogde gehalte dioxinen gevonden is, mag worden geconcludeerd dat de verontreiniging van de eieren niet afkomstig is van de voeders, maar veroorzaakt moet worden door iets op het pluimveebedrijf. De kippen worden gehouden in geverfde houten hokken, en hebben een vrije uitloop naar buiten. Daardoor is een verontreiniging denkbaar met dioxinen uit de
houtverduurzamingsmiddelen van de hokken, of dioxine inname door het oppikken van verontreinigde grond.

De huidige resultaten van het onderzoek kunnen geen uitsluitsel geven over de vraag of de verontreiniging veroorzaakt wordt door de hokken of de grond. Daarom zal er aanvullend onderzoek worden uitgevoerd naar dioxinen in de schuren en in de grond. Bovendien zal het RIKILT onderzoek verrichten naar het voorkomen van houtverduurzamingsmiddelen in kippenvlees. De resultaten van dit onderzoek worden 14 september a.s. verwacht. Gezien het feit dat de eieren en kippenvlees van het bedrijf sinds woensdag 29 augustus niet meer aan de consument worden verkocht worden risico's voor de volksgezondheid voor de periode van het lopend onderzoek niet verwacht.

Indien de resultaten van het aanvullend onderzoek daartoe aanleiding geven, zal ik u nader informeren.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst

Reagerenreageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...