Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderwerpen TEMA Teleac/NOT 747AM

Datum nieuwsfeit: 08-09-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


RADIO
PERSBERICHT
TEMA
focus op maatschappelijke tendensen

Zaterdag 8 september 2001
14.02-15.00 uur
Teleac/NOT 747AM
Live te beluisteren via Internet op www.omroep.nl/747am Alle uitzendingen blijven te beluisteren in Real Audio op www.teleacnot.nl/sites/radio_on_demand

In Tema deze week:


· Arbeidsmigratie oplossing voor krapte op arbeidsmarkt?
· Vrijwilligerswerk in het Spoorwegmuseum in Utrecht
In het hoofdtema van vandaag het probleem van de krapte op de arbeidsmarkt en de vraag of arbeidsmigratie - o.a. van buiten de Europese Unie - daarvoor een oplossing biedt. Moet er een versoepeling komen van de regelingen voor deze arbeidsmigratie? Moet Nederland dus een immigratieland worden, waar buitenlanders zeer welkom zijn om werk te doen dat anders blijft liggen?

Vorig jaar kwamen bijna 133.000 immigranten ons land binnen. Onder hen zo'n 24.000 geboren Nederlanders, die naar hun vaderland terugkeerden; en 10.000 mensen van de Nederlandse Antillen. Van de overige 99.000 immigranten kwamen bijna 22.000 uit landen van de Europese gemeenschap.
Nederland is dus al een immigratieland, maar officieel mogen we de situatie niet zo noemen. Wat zijn de knelpunten als het gaat om het oplossen van de krapte op onze arbeidsmarkt, door het naar Nederland halen van buitenlanders?
We praten daar over met Philip Muus, sociaal geograaf en co- directeur van Ercomer, het European Research Center on Migration and Ethnic Relations in Utrecht.

Het is nu zo dat Nederlandse werkgevers pas buiten de EU personeel mogen gaan zoeken, als ze daarvoor vergunning hebben van de Arbeidsvoorziening. En die krijgen ze pas als er in eigen land en in de EU niemand te vinden is. Han Entzinger, hoogleraar migratie- en integratiestudies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, zou een stap verder willen gaan. Hij wil dat arbeidsmigranten buiten de EU zelf meer initiatief kunnen nemen en gericht kunnen solliciteren naar banen in landen binnen de EU.

In minitema drie weken lang aandacht voor het belang van vrijwilligers met portretten van vrijwilligers in de natuureducatie, bij de vrijwillige brandweer en deze week vrijwilligers bij het Spoorwegmuseum in Utrecht.

TEMA - focus op maatschappelijke tendensen - is een programma van Zita Bebenroth, Menno Hoeboer en Irma Koevoet. Techniek: Ronald Niehaus. Presentatie: Jeroen Dirks. Eindredactie: Henk Halfman.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie