Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bevolking leert eerste hulp geven op Europese Eerstehulpdag

Datum nieuwsfeit: 08-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

8 september - Europese Eerstehulpdag Rode Kruis en Herman De Croo sporen via eerstehulpdemonstratie bevolking aan om eerste hulp te leren

Op zaterdag 8 september is het Europese Eerstehulpdag en houden rodekruisvrijwilligers over heel Europa eerstehulpdemonstraties met als thema 'verkeersveiligheid'. Doel van de Europese Eerstehulpdag is de bevolking en vooral jonge weggebruikers aansporen om eerstehulptechnieken te leren zodat zij zelf kunnen omgaan met crisissituaties. Jongeren tussen 17 en 29 jaar lopen immers statistisch gezien de grootste kans op een verkeersongeval.

Vandaag gaf Herman De Croo, voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, alvast het goede voorbeeld op het Natieplein vóór het Parlement in Brussel. In een gesimuleerd ongeval met een personenwagen toonde hij - samen met ongevalssimulanten van het Rode Kruis - dat je met eenvoudige handelingen al veel kan doen. Door het onmiddellijk verlenen van basiseerstehulp kan zo het aantal doden en het effect van de verwondingen bij verkeersongevallen verminderen.

"Mensen kunnen levens redden als zij bijvoorbeeld weten hoe ze een bloeding kunnen stelpen of de plaats van een ongeval beschermen zodat er geen andere ongevallen gebeuren", zegt Herman De Croo. "Dit zijn voorbeelden van basiseerstehulptechnieken die iedereen kan leren."

Om het publiek aan te sporen organiseren rodekruisvrijwilligers zaterdag op de Europese Eerstehulpdag, eerstehulpdemonstraties op verschillende plaatsen in Vlaanderen. Met behulp van ongevalssimulanten, autowrakken en nagebootste verwondingen, beelden rodekruisvrijwilligers levensechte ongevalssituaties uit. Zij laten voorbijgangers zien hoe het moet en tonen dat eerste hulp leren makkelijker is dan je denkt. Er zijn demonstraties in Antwerpen (Groenplaats), Hasselt (Marktplein), Brugge (Simon Stevenplein) en Brussel (Muntplein).

Tijdens de demonstraties kan je informatie krijgen over de eerstehulpcursussen die je bij het Rode Kruis kan volgen. De cursussen zijn gratis voor het publiek en worden regelmatig gegeven in de rodekruisafdelingen, ook in jouw buurt. De meest volledige eerstehulpcursus is de cursus Helper. Deze is opgesplitst in verschillende delen die je apart kan volgen. Het Rode Kruis heeft ook kortere eerstehulpinitiaties en cursussen voor specifieke doelgroepen zoals sporters en jeugdleiders. Voor meer informatie over de eerstehulpcursussen kan je kijken op de website van het Rode Kruis: www.redcross.be of contact opnemen met Rode Kruis-Vlaanderen, Leergangen, Vleurgatsesteenweg 98, 1050 Brussel, tel.: 02-349.55.64, e-mail: leergangen@redcross-fl.be.

Rode Kruis-Vlaanderen wil 20 % van de bevolking opleiden in eerste hulp verlenen. Op dit ogenblik heeft ongeveer 8 % van de bevolking een eerstehulpcursus gevolgd.

Brussel, 6 september 2001

FEITEN EN CIJFERS

Voor meer informatie:

Leen Tullen, tel. kantoor: 02-645 45 01, gsm: 075-64 00 23, e-mail: perszaken@redcross-fl.be

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie