Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Historische interieurfoto's in Martinikerk te Groningen

Datum nieuwsfeit: 08-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Groningen

4
SEP
12.54

Persbericht

Unieke tentoonstelling historische interieurfoto's in Martinikerk 04-09-2001

Zaterdag 8 september is het weer zover: de Open Monumentendag. Ook de stad Groningen doet weer mee en biedt een gevarieerd programma. Een unieke 'attractie' is de tentoonstelling in de Martinikerk van historische interieurfoto's uit de collecties van de Groninger Archieven. Groningen sluit aan bij het landelijk thema 'Huis en Haard' onder het motto Groningen Binnenstebuiten.

De tentoonstelling in de Martinikerk geeft een 'doorsnee' beeld van de woonomstandigheden van Stadjers in de periode van 1880 tot 1955. Ook laten de foto's de heersende smaak, stijl en inrichting op bepaalde tijdstippen zien. Uniek is het schetsboek van Louise Feith uit 1913, dochter van rijksarchivaris Jhr. mr. J.A. Feith en bewoonster van het Feithhuis aan het Martinikerkhof. Haar aquarellen geven een mooi beeld van het Feithhuis rond 1913.
Ook bijzonder is 'Het Kasteel' aan de Melkweg. Voor het eerst na de omvangrijke restauratie is dit imposante gebouw open voor het publiek. Van 13.00 tot 17.00 uur zijn er rondleidingen.

In aansluiting op het thema van dit jaar kan het publiek een kijkje nemen in bijzondere privé woonhuizen. Circa 15 particuliere woonhuismonumenten zijn te bezichtigen. De eigenaren geven tekst en uitleg. Een aantal middeleeuwse kelders met interessante constructies staat op 8 september open tijdens een spannende keldertocht onder begeleiding van archeoloog Gert Kortekaas en bouwhistoricus Taco Tel.

Het meer 'traditionele' programma is ook dit jaar weer van kracht: kerken, gasthuizen, molens en andere gebouwen binnen en buiten de stad zijn open. Het publiek kan de kerken buiten de stad ook bezichtigen door deel te nemen aan een van de busritten.
Op 8 september is het centraal informatiepunt in de Martinikerk, open vanaf 10.00 uur. Hier kan men zich inschrijven voor de keldertocht, de busritten en voor de particuliere woonhuismonumenten. De kaartjes zijn gratis. Het programmaboekje is gratis af te halen bij de VVV, het Gemeentelijk Informatiecentrum, de dienst RO/EZ en de Openbare Bibliotheek.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie