Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Modelbouwdemonstratie in Veenkoloniaal Museum

Datum nieuwsfeit: 09-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

Veenkoloniaal Museum
Winkler Prinsstraat 5
9641 AD Veendam
telefoon 0598 616393
fax 0598 616590
Postbank 880857
KvK Groningen nr. 41014068

PERSBERICHT

Tentoonstelling Sporen door de tijd, herinneringen aan spoorwegknooppunt Zuidbroek
Activiteit: Modelbouwdemonstratie N.M.R.A. afdeling Noord. Datum: 9 september
Aanvang 13.30
Locatie Veenkoloniaal Museum Veendam

In het kader van de expositie Sporen door de tijd, herinneringen aan spoorwegknooppunt Zuidbroek, verzorgt de werkgroep N.M.R.A. afdeling Noord, op zondagmiddag 9 september een demonstratie modelbouwen in het Veenkoloniaal Museum te Veendam. De spoorwegmodelbouwgroep werkt o.a. aan een schaalmodel van het station Veendam en treinmodellen zoals de bekende blauwe engel. Deze, al voor de oorlog in gebruik genomen dieseltrein was toentertijd de trots van Nederland en de Nederlandse Spoorwegen en werd na de oorlog het symbool van de wederopbouw en modernisering. De expositie Sporen door de tijd is nog tot en met 23 september in het museum te bezichtigen. De tentoonstelling bevat divers uniek fotomateriaal en staat stil bij de lijnen van de Staats Spoorwegen, De Noord Ooster Locaal Spoorweg en de Eerste Groninger Tramway Maatschappij, die allen station Zuidbroek aandeden. Voor het gebouw lag de rail van de E.G.T.M., de paardentram richting Ter Apel. De lijn mondde uit bij het gerenommeerde Hotel het Boschhuis te Ter Apel en was het langste paardentramtraject van heel Europa. De E.G.T.M. legde door de opkomst van het busvervoer in de jaren twintig, het loodje.
De N.O.L.S werd eind jaren dertig over genomen door de N.S., de opvolger van de oude Staats Spoorwegen. Op 15 mei 1955 werd het personenvervoer op de lijn Zuidbroek - Stadskanaal gestaakt. Zelfs deze laatste rit was de trein mager bezet, maar gelukkig werden er wel enkele fotos genomen van deze historische rit, fotos die eveneens deel uit maken van de expositie Sporen door de tijd.

Veendam, 28 augustus 2001

Voor meer informatie:
Hendrik Hachmer, Veenkoloniaal Museum, tel. : (0598) 616393. of (hachmer@veenkoloniaalmuseum.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie