Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Optreden Fairport Convention in het Amsterdamse Westerpark

Datum nieuwsfeit: 09-09-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


De legendarische uitvinders van de Folkrock tijdens FREE CONCERT in Amsterdam Westerpark!

FAIRPORT CONVENTION

Amsterdam had jarenlang café Folk Fairport, vernoemd naar de legendarische muziekgroep Fairport Convention, uitvinders van de folkrock. En niets minder dan Fairport Convention zelf speelt op zondag 9 september 2001 in het Amsterdamse Westerpark. Tijdens de manifestatie Kijk op de Wijk. Gratis toegang. Fairport begint rond 16.45 uur en dit om te vieren dat het Wijkcentrum 30 jaar bestaat!
Het is dan ook op de kop af 30 jaar geleden dat Fairport voor het eerst in ons land speelde. Maar de geschiedenis van Fairport Convention begon al wat eerder, in mei 1967, temidden van de stimulerende alles-is-mogelijk-roes en de muzikale vrijheid van de jaren '60. Radicaal verschillende invloeden, instrumenten en stijlen werden gemengd. The Beatles hadden de weg gebaand met "Sergeant Pepper", Jimi Hendrix sloeg zijn elektrische gitaar aan diggelen en de platenmaatschappijen losten noodgedwongen hun artistieke wurggreep. Fairport combineerde de aanstekelijke Britse folk op electrische manier. Liege en Lief, het album met Sandy Denny en de opvallende rol voor de viool van Dave Swarbrick, betekende in 1970 de doorbraak van Fairport in Europa en de VS. Dit succes werd wat verkoop betrof nog eens ruimschoots overtroffen door het album Full House, dat zonder Sandy Denny (die de groep toen tijdelijk had verlaten) werd opgenomen. Samen met Led Zeppelin toerde Fairport zes keer uitgebreid door de Verenigde Staten en Japan. In de ruim dertig jaar van haar bestaan heeft de formatie tal van bezettingen gekent. Iain Mattews verliet de groep al in een vroeg stadium om Southern Comfort te stichten, Dave Mattacks leidde een tijdlang een dubbelleven als drummer van zowel Fairport als Jethro Tull, Sandy Denny overleed na de val van een keukentrapje, Richard Thomson ging solo... Oude groepsleden zochten regelmatig andere horizonten, nieuwe muzikanten versterkten de rangen. In '79, na de opnamen van "The Bonny Bunch Of Roses" en "Tippler's Tales", zetten ze er even een punt achter. Na zes jaar herrees de groep, Fairport Convention was al snel opnieuw "top of the bill". Ondanks een respectabele discografie is en blijft Fairport Convention in de eerste plaats een live-groep. De spirit van het eerste uur is niet uitgedoofd en de band is een springlevend monument van de Britse muziekgeschiedenis. De groep maakte vorig jaar een nieuw album: The Wood and the Wire. Veertien nieuwe songs bewezen dat de huidige groep nog steeds garant staat voor het bekende Fairport-geluid, inclusief de zo aanstekelijke jigs en reels.

Zonder de man van het eerste uur, Simon Nicol, en zijn typische stemgeluid, en de sinds Full House bassende Dave Pegg te danken dat de groep al die jaren hun kenmerkende geluid heeft weten te behouden. Ric Sanders bleek een waardige opvolger van Dave Swarbrick toen deze de groep wegens ziekte moest verlaten. Chris Leslie is de nieuwste aanwinst van de huidige formatie, die afgelopen maand zo´n honderduizend fans op de been wist te brengen voor hun jaarlijkse 'reunion-concert' in het Engelse Cropready. Twee jaar geleden trad Fairport op in de uitverkochte Melkweg. Dat was echter de 'unplugged' ofwel 'accoustic' Fairport. Op 9 september speelt in het Westerpark niet deze afgeslankte accoustic Fairport maar de volledige 'electric' formatie, inclusief drummer Gerry Conway!


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie