Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Paul Rosenmöller wil uitbreiding anti-discriminatie wetten

Datum nieuwsfeit: 09-09-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


Persbericht:

Paul Rosenmöller dringt aan op uitbreiding
anti-discriminatie wetgeving

Onder het motto 'Gehandicaptenrechten =
mensenrechten' organiseerde de werkgroep Gehandicapten GroenLinks een themadag op zaterdag 8 september 2001.

Op deze themadag kwamen beleidsmakers, politici en mensen met een handicap bijeen om de belabberde rechtsbescherming van mensen met een handicap en chronische ziekte te bespreken. Duidelijk werd dat de terugtredende overheid zeer laks is geweest om te komen tot een wettelijke bescherming tegen discriminatie. Zij belemmert de participatie en integratie van mensen met een handicap en/of ziekte.

Paul Rosenmöller, de fractievoorzitter van GroenLinks, wees de overheid op haar verantwoordelijkheid: "In de huidige tijd mag nog wel eens gezegd worden dat niveau van beschaving kan worden afgemeten aan de zorg voor de mensen die het niet zelf redden in de maatschappij. In een rijk land als Nederland kan het niveau van beschaving echt omhoog. Er is een wereld te winnen als het gaat om integratie en participatie van mensen met een handicap en chronische ziekte."

De voorman van GroenLinks bekritiseerde het wetsvoorstel van de regering dat inmiddels naar de Raad van State is gestuurd: "Het kabinet heeft schoorvoetend een Wet Gelijke Behandeling Gehandicapten en chronisch zieken (WGBG) ingediend dat nu bij de Raad van State ligt. Die aanbouwwet is veel te beperkt. Aan GroenLinks zal het niet liggen, maar er moet meer maatschappelijke druk aanwezig zijn om deze wet te veranderen. Laat niet na om parlementariërs met uw verhalen uit de praktijk te bestoken. Zo kunt u aanstaande donderdag aanwezig zijn bij de evaluatie van de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG)."

Rosenmöller hekelde de terugtrekkende overheid: "Het is belangrijk dat de overheid zelf het goede voorbeeld geeft. De landelijke overheid moet landelijk geldende basisnormen vaststellen. Verscheidenheid in wet- en regelgeving als gevolg van de decentralisatie, zoals bij de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG), is niet langer te verdedigen."

"Van wetgeving alleen verandert de wereld niet, er moet ook een verandering van mentaliteit plaatsvinden. Gehandicapten, chronisch zieken en maatschappelijke organisaties kunnen GroenLinks bij dat proces van verandering ondersteunen. Zij spelen een hele belangrijke rol. Zo moet discussie van de themadag 'Gehandicaptenrechten zijn mensenrechten' onverbiddelijk zijn politieke vertaling krijgen. Wetgeving die in Amerika al praktijk is, namelijk de American Disabillities Act uit 1990, kan hierbij gebruikt worden."

Paul Rosenmöller, die in 1997 al een initiatiefwetsvoorstel indiende, besloot zijn betoog met een dringende oproep aan het adres van de aanwezigen en de huidige regering: "We zijn bondgenoten: uw ongeduld is ons ongeduld. We zullen er samen voor moeten zorgen dat dit kabinet nog voor de Tweede Kamer verkiezingen met een goede en brede anti-discriminatie wetgeving komt."

Noot voor de redactie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie