Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Het middeleeuwse Walraversijde herleeft in Brugge

Datum nieuwsfeit: 09-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Het middeleeuwse Walraversijde herleeft Brugge, 3/9/2001
Op 9 september gaat de Open Monumentendag door. Naar jaarlijkse gewoonte neemt het Domein Raversijde deel aan dit bijzonder evenement, waarbij monumenten gratis kunnen bezocht worden. Naast het Memoriaal prins Karel en de batterij Saltzwedel (Atlantikwall) wordt dit jaar speciaal de archeologische site Walraversijde in de kijker gezet.

Tijdens het komende weekend zullen de vier gereconstrueerde huizen van het middeleeuwse vissersdorp Walraversijde opnieuw bewoond worden. Hiervoor zal de groep "de Klauwaerts" instaan. De Klauwaerts bestaat uit een aantal enthousiaste mensen die zich verdiepen in de vijftiende-eeuwse leefwereld. Zij worden internationaal gewaardeerd en stonden in juli in voor de herdenking van de slag bij Oeselgem. Op deze manifestatie waren ongeveer 400 figuranten uit gans Europa aanwezig. Het werd een overdonderend succes, want de organisatie mocht meer dan 8000 bezoekers tellen.
In de huizen van Walraversijde zullen zij trachten het alledaagse leven uit de periode rond 1465 uit te beelden. Hun kledij, gebruiksvoorwerpen en leefgewoonten zijn gebaseerd op gespecialiseerd onderzoek. Zij zijn bijzonder gevoelig voor detail en de bezoekers zullen er werkelijk alles te weten komen over onze vijftiende-eeuwse voorvaderen. Het publiek zal er de reder Jan van Varsenare, zijn vrouw Marguerite, het dienstpersoneel, de timmerman en zijn gezin of de haringroker kunnen ontmoeten. Elk van hen heeft een boeiend verhaal te vertellen.

Alhoewel het verschijnsel "levende geschiedenis" nog niet erg doorgedrongen is in Vlaanderen, blijkt dat onze bevolking deze vorm van geschiedenisbeleving toch ten zeerste kan waarderen. Dit was alvast merkbaar op de museumnocturne van 9 augustus in het Memoriaal, waar enkele Belgische soldaten van 1918 de bezoekers rondleidden in de tentoonstelling "Alfred bastien en het IJzerpanorama".

Tijdens Open Monumentendag gaan wij vijfhonderd jaar terug in de tijd. Deze "duik in het verleden" start op zondag om 10.00 uur en eindigt om 18.00 uur.
Ook op zaterdagnamiddag zijn de middeleeuwse bewoners reeds aanwezig. Wie met hen in een rustige sfeer een babbeltje wil slaan, kan er tijdens een (betalend) bezoek terecht van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Info: Domein Raversijde, Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende. Tel 059/70.22.85

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie