Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Straatnamen voor nieuwbouwproject Cappelle a/d IJssel

Datum nieuwsfeit: 10-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Capelle a/d IJssel
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Capelle a/d IJssel

Straatnamen voor nieuwbouwproject bij jachthaven t Zandrak

De naamgeving voor de straten van het nieuwbouwproject in Capelle-Oostgaarde zijn vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den IJssel. De straten nabij jachthaven t Zandrak krijgen de namen Boeier, Tjalk, Botter, Bakboord, Stuurboord, Kluiver, Stagfok, Grootzeil en Topzeil. De bouw van de woningen is inmiddels in volle gang.

De gekozen namen hebben te maken met schepen, de scheepvaart, varen of zeilen. Die keus ligt voor de hand: de woningen komen in de waterrijke omgeving langs de Hollandsche IJssel en liggen in de directe omgeving van de jachthaven. Bovendien krijgt een deel van de woningen qua ontwerp de vorm van een schip. Het grondgebied van het zuidelijke gedeelte van het plan dat zich in de rivier uitstrekt, ziet er van bovenaf uit als een schip. De voorsteven ligt dan bij de ingang van de jachthaven.

De naam Boeier is gekozen voor de straat waarin de woningen qua ontwerp als boten aangemeerd liggen. De vorm van de woningen doet denken aan een boeier. De aan twee zijden puntig toelopende woningen lijken op dit kleine rondebodemjacht dat al zon 500 jaar in gebruik is. Een tjalk is een meer rechthoekig, langgerekt schip. Daarom komt de Tjalk in het gebied ten noorden van de jachthaven te liggen, boven de boten. De tjalk werd vroeger veel gebruikt als beurt- of vrachtschip.

De Botter komt ten oosten van de jachthaven. Een botter is een echt Zuiderzeeschip dat vroeger met name ten zuiden van de lijn Enkhuizen-Harderwijk te zien was. Er zijn veel verschillende typen botters. Een botter kenmerkt zich door een plat vlak en uitvallende zijden, die boven het berghout weer naar binnen vallen.

Zoals hierboven al is beschreven, heeft het zuidelijke gedeelte van het plan de vorm van een schip. Om die reden zijn de straatnamen vernoemd naar delen en onderdelen van een schip.

Bakboord is de linkerzijde van een vaartuig. Deze straat loopt van west naar oost langs de linkerzijde (noord) van het schip. Het tegenovergestelde, stuurboord, is de rechterzijde van een vaartuig. De straat Stuurboord loopt van west naar oost langs de rechterzijde (zuid) van het schip.

Kluiver, Stagfok, Grootzeil en Topzeil zijn de namen van de straten die zich op het schip bevinden. Deze straten zijn in een waaier vorm over de lengte verdeeld en roepen het beeld op van een getuigd schip met de zeilen vol in de wind. Het oosten is in dit geval de voorkant van het schip waarop de Kluiver staat. Een kluiver is een driehoekig stagzeil dat voor de fok gehesen wordt. Vervolgens komt de Stagfok, een driehoekig zeil dat is bevestigd aan de voorstag. De volgende straat is het Grootzeil. Dit is het hoofdzeil van een schip, het onderste zeil aan de grote mast. De meest westelijk gelegen straat is het Topzeil. Het topzeil of marszeil is het bovenste zeil aan een vierkantgetuigde mast.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie