Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jaarrapportage project NH-90 2001

Datum nieuwsfeit: 10-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van DefensieBrieven aan de Kamer

Jaarrapportage project NH-90 2001

10-09-2001

Inleiding

Het Europese samenwerkingsproject NH-90 behelst de ontwikkeling en productie van een middelzware helikopter in een maritieme variant (de "Nato Frigate Helicopter", NFH) en in een tactische transportvariant (de "Tactical Transport Helicopter", TTH).

Nederland neemt sinds 7 januari 1991, na het sluiten van het "General Memorandum of Understanding" (General MOU) en het "Design and Development" (D&D) MOU, samen met Frankrijk, Duitsland en Italië deel aan dit Europese project. Voor Nederland gaat het hierbij om de vervanging van de Lynx-helikopters van de Koninklijke marine door twintig NFHs in de periode tussen 2007 en 2012. Zoals de Defensienota 2000 aankondigde, worden veertien helikopters uitgerust met een volledig missiesysteem voor de bestrijding van onderzeeboten en oppervlakteschepen. In de resterende zes toestellen worden voorzieningen aangebracht voor de inbouw van een dergelijk systeem. Deze toestellen kunnen naar gelang de opdracht alsnog van missieapparatuur worden voorzien.

De Tweede Kamer wordt jaarlijks separaat over dit project geïnformeerd. Op 22 mei 2000 is dit met de D-brief (resultaten verwervingsvoorbereiding, Kamerstuk 25 928 X, nr. 6) voor het laatst gebeurd.

Na overleg met u is op 8 juni 2000 in Berlijn het "Production Investment and Production" (PI/P) MOU gesloten. Op 30 juni 2000 heeft vervolgens de General Manager van het "Nato Helicopter management Agency" (Nahema) het productiecontract getekend.

Voortgang "Design and Development"

Sinds de D-brief is goede vooruitgang geboekt met de "Design and Development"-activiteiten. De vijf prototypes hebben inmiddels samen meer dan 1000 uren gevlogen en de testopstellingen, ontwikkelsimulatoren en belangrijkste prototypes (nummer 4 voor de TTH en nummer 5 voor de NFH) worden steeds completer. De eerder gemelde problemen met de trillingen worden, evenals het gewicht en de hoogte van de helikopter, niet langer als een technisch risico beschouwd.

De komende periode staan belangrijke proeven op het programma betreffende het missiesysteem van de NFH en het piekvermogen van de motoren. De ontwikkeling van het missiesysteem van de NFH verloopt tot dusver volgens plan. Zodra de integratie van de vele sensoren en de ontwikkeling van de "man-machine-interface" is voltooid, zal blijken of bij de contractueel overeengekomen missies kan worden volstaan met een driekoppige bemanning (een van de "gegarandeerde waarden" waarover u met de D-brief van 22 mei 2000 bent geïnformeerd). Ook de proeven met de prototypes om met één motor vanaf lage hoogte te kunnen wegvliegen als de andere motor uitvalt, verlopen tot dusver succesvol. Later zal blijken of ook de volledig uitgeruste prototypes aan deze eis voldoen.

De verticale daalsnelheid bij de landing is tijdelijk beperkt, omdat zich onder bepaalde omstandigheden tijdens de landing grotere belastingen op het scharnierende deel van het staartstuk voordoen dan oorspronkelijk was berekend. De industrie zoekt hiervoor thans naar een oplossing. Overigens kunnen de meeste proefvluchten gewoon doorgaan. Zo zijn van 7 tot 11 mei 2001 deklandingsproeven uitgevoerd op het Italiaanse bevoorradingsschip Etna. De problemen met het scharnierende deel van het staartstuk vormen thans nog geen risico voor de tijdige levering van de NH-90 aan Nederland.

Productievoorbereiding

De voorbereidingen op de productie van de helikopter verlopen grotendeels naar wens, zij het dat bij enkele onderdelen enige vertraging is opgetreden. Dit betreft de bestelorders van onder meer de motoren, sonars en "Forward Looking Infra Red" (Flir), de aanpassingen in het communicatiesysteem, de anti-icing tests en de specificaties van de trainingshulpmiddelen. Dit heeft echter nog geen gevolgen voor het afleverschema.

Exploitatievoorbereiding

De exploitatievoorbereiding verloopt langzamer dan gepland. Dit wordt vooral veroorzaakt door de vertragingen in de D&D-fase die zich in de jaren negentig hebben voorgedaan, en de uiteenlopende eisen van de internationale partners. Hierdoor komt de tijdige beschikbaarheid van de "Initial In-service Support" voor de eerste gebruikers in 2004 in gevaar. Ook dit heeft vooralsnog geen gevolgen voor de levering van de NH-90 aan Nederland vanaf 2007.

Financieel

Het projectbudget bedraagt f 1843,9 miljoen (prijspeil 2001). Sinds de ondertekening van het MOU en het contract voor de productiefase zijn geen nieuwe verplichtingen aangegaan. De betalingen hebben plaatsgevonden in overeenstemming met de in het D&D-contract en het PI/P-contract opgenomen betalingsschemas. De risicoreservering van het NH-90 budget is niet aangesproken.

Activiteiten Nederlandse industrie

De activiteiten van de Nederlandse industrie met betrekking tot de voltooiing van de "Design and Development" hebben betrekking op de volgende onderdelen van de helikopter:

* Cabinedeuren, staartstuk en sponson (de constructie waar het landingsgestel aan wordt bevestigd) bij Fokker Aerostructures;

* Landingsgestel en "intermediate gearbox" bij Special Products.

Daarnaast treft de Nederlandse industrie voorbereidingen op de productie van bovengenoemde onderdelen conform het PI/P-contract.

Overige ontwikkelingen

De onderhandelingen over de toetreding van Portugal tot het project zijn voltooid. Op 21 juni jongstleden zijn de wijzigingen op het General MOU, het PI/P MOU en het productiecontract getekend. Portugal zal tien TTHs afnemen en als vijfde partner in de "Nato Helicopter Management Organisation" (Nahemo) deelnemen. Dit zal overigens geen invloed hebben op het Nederlandse werkaandeel.

Ook de onderhandelingen tussen Nahema en het "Nato Maintenance and Supply Agency" (Namsa) zijn voltooid. Op 21 juni jongstleden hebben de agentschappen een overeenkomst (de "Agreement between Nahema and Namsa on Material Support for the NH-90 helicopter") gesloten. Namsa zal een aantal routinematige taken op het gebied van verwerving van reservedelen gaan uitvoeren.

Diverse andere landen tonen belangstelling voor de NH-90. Hiervan zijn de eerder gemelde Noordse landen (Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland) de meest serieuze kandidaten. Voor het gezamenlijke Noordse helikopterprogramma staat de NH-90 nog steeds op de zogenaamde "shortlist". Een beslissing wordt voor het einde van dit jaar verwacht.

Ten slotte

Samenvattend kan worden gesteld dat zowel de ontwikkelactiviteiten als de voorbereidingen op de productie van de NH-90 gestaag vorderen. Voor het gemelde probleem met het scharnierende deel van het staartstuk zoekt de industrie thans naar een oplossing. De exploitatievoorbereiding staat onder tijdsdruk. De levering van de NH-90 aan Nederland, voorzien vanaf 2007, loopt vooralsnog geen gevaar. Inmiddels is Portugal toegetreden tot het project en tonen ook andere landen belangstelling voor de NH-90.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE,

H.A.L. van Hoof

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...