Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Electronische aangifte voor financiele instellingen

Datum nieuwsfeit: 10-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Justitie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

06.09.01

Electronische aangifte voor financiele instellingen

Vanaf 10 september a.s. gaat een aantal financiële instellingen elektronisch aangifte doen van strafbare feiten bij de politie Noord-Holland Noord. Het gaat daarbij om delicten als diefstal, verduistering, valsheid in geschrifte en vernieling. Het betreft een proef onder auspiciën van de Stuurgroep Financiële Instellingen, die deel uitmaakt van het Nationaal Platform Criminaliteits-beheersing (NPC). Dit heeft de directeur-generaal rechtshandhaving Dessens namens minister Korthals van Justitie vandaag bekend gemaakt bij het in ontvangst nemen van het manifest `Veilig werken en winkelen' van het platform detailhandel.

De proef heeft tot doel ervaringen op te doen met elektronische aangifte betreffende strafbare feiten waardoor financiële instellingen (banken en verzekeraars) worden benadeeld en waarvan de daders niet onmiddellijk zijn aangehouden. Verder biedt dit project mogelijkheden om ervaring op te doen met elektronische aangifte in het algemeen. In de proef, die gebruik maakt van internettechnologie, zijn waarborgen ingebouwd om de vertrouwelijkheid van de berichten die worden verzonden te garanderen.

Wanneer aangiftes elektronisch worden gedaan kan er een kostenbesparing (in tijd) worden bereikt voor alle partijen. Ook kan er een beter zicht op het criminaliteitsbeeld ontstaan.

De proef wordt gehouden in het district Hoorn van de Regiopolitie Noord-Holland Noord. Verder zijn erbij betrokken het Verbond van Verzekeraars, de NVB en Interpay.

Het NPC is een publiek-private samenwerking die tot doel heeft om criminaliteit aan te pakken waarvan het bedrijfsleven slachtoffer wordt. In het NPC zijn overheid en bedrijfsleven vertegenwoordigd. De Minister van Justitie, de heer Korthals, is voorzitter van het NPC. De voorzitter van VNO, de heer J.H.Schraven is vice voorzitter.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 06-09-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie