Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vertrek Nederlandse Karjiang Expeditie

Datum nieuwsfeit: 11-09-2001
Bron: AEGON
Zoek soortgelijke berichten
AEGON

Persbericht: 10 september 2001

Vertrek Nederlandse Karjiang Expeditie 2001
Dinsdag 11 september a.s. zal een Nederlandse klimexpeditie naar Tibet vertrekken om de tot nu toe onbeklommen Karjiang (7221 m) als eerste te beklimmen. De Karjiang is een van de hoogste nog onbeklommen bergen ter wereld. Nog nooit eerder had een Nederlandse expeditie zo'n hoge onbeklommen top tot doel. Het zal voor het eerst zijn dat een Nederlandse klimexpeditie voet zet in dit deel van de Himalaya.

De Karjiang ligt in het grensgebied met Bhutan en maakt deel uit van een keten waarvan de 7554m hoge Kula Kangri de hoogste berg van het gebied is. De Karjiang is de spitste en moeilijkste top van het gebied. Een Japanse expeditie heeft in 1986 een poging gedaan de top te beklimmen, maar is niet verder gekomen dan een lagere sateliettop. Deze groep achtte de hoofdtop te moeilijk.

Het expeditieteam bestaat uit Rudolf van Aken, Pepijn Bink, Court Haegens, Willem Horstmann, Rein-Jan Koolwijk en Haroen Schijf. Allen zeer ervaren klimmers. De expeditie zal uitgevoerd worden in alpiene stijl. Dit houdt in dat er met zo min mogelijk hulpmiddelen, zonder gebruik te maken van vaste touwen en hoogtedragers, geklommen zal worden. Deze sobere stijl impliceert ook dat de belasting op het milieu tijdens het verblijf op de berg wordt geminimaliseerd. Bij vertrek zal er niets achterblijven op de berg.

De route zal naar verwachting bestaan uit technisch lastig ijs- en rotsterrein. Met name de extreem steile toppyramide zal voor de nodige moeilijkheden zorgen. Tussen 10 en 20 oktober zal waarschijnlijk de toppoging plaatsvinden, een periode van doorgaans stabiel weer.

Tijdens de acclimatisatieperiode zal er gepoogd worden een of meer onbeklommen en soms naamloze zesduizenders te beklimmen. Volgens klimmersgebruik mogen de Nederlanders dan zelf een naam voor deze top bedenken.

De expeditie is te volgen via internet op www.geocities.com/karjiang <http://www.geocities.com/karjiang>. Met behulp van een sateliettelefoon worden de vorderingen zo actueel mogelijk gehouden.

Op 30 oktober om 16.40 uur worden de klimmers terug verwacht op Schiphol.

Voor reacties antwoordt aub naar (karjiang@yahoo.com)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie