Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Cholesterol-test onbetrouwbaar

Datum nieuwsfeit: 11-09-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Cholesterol-test onbetrouwbaar

In Men s Health oktober: schokkende feiten over hart- en vaatziekten

Slechts vijftig procent van de gevallen van aderverkalking kan worden voorkomen door het cholesterol omlaag te brengen. Andere stoffen in het bloed spelen een grotere rol bij hart- en vaatziekten, maar daar kijken Nederlandse artsen niet naar. Volgens medici in Men s Health sterven er onnodig mensen als gevolg van deze vergissing.

Naast deze onthutsende feiten besteedt Men s Health deze maand aandacht aan een lichtvoetig onderwerp: seks voor de wedstrijd blijkt de sportprestaties te verhogen!

Ontmaskerd: de cholesterol-leugen

Als het cholesterol laag is, krijg je geen hartinfarct. Fout! Ook met een goede cholesterolwaarde kunnen de vaten verstopt raken, terwijl veel mensen met een hoge cholesterolspiegel gezond blijven. Cholesterol is namelijk slechts een van de vele stoffen in het bloed die een rol spelen bij hart- en vaatziekte, zo is met tal van wetenschappelijke studies aangetoond.

Er zijn inmiddels zeker zeven stoffen in het bloed aangetoond die meer zeggen over de gezondheid van het hart en de bloedvaten dan cholesterol. Deze nieuw ontdekte risicofactoren zijn eenvoudig te bestrijden met vitamines en leefstijlaanpasingen. In Nederland word echter alleen in enkele privé-klinieken op de nieuwe risicofactoren getest.

Vrijwel alle Nederlandse medici kijken bij hun keuringen nog steeds voornamelijk naar cholesterolwaardes. Het gevolg: tachtig procent van de mensen die gezond worden verklaard, blijkt toch kandidaat voor hart- en vaatziekte te zijn.

In het artikel De cholesterol-leugen stellen artsen en wetenschappers dat de medische autoriteiten tegen beter weten in vasthouden aan achterhaalde inzichten. In ons metier geldt dat je maar beter niet te vooruitstrevend kunt zijn, verklaart een Nederlandse hartspecialist. Als je iets roept dat de kudde niet past, ligt je carrière op z n kont. Omdat er geen algemeen gebruik wordt gemaakt van nieuwe

testmethoden en inzichten, sterven er volgens de geïnterviewde deskundigen onnodig mensen.

Men s Health geeft tenslotte leefstijladviezen voor het hart en de bloedvaten op basis van de laatste stand van de wetenschap.

Noot voor de redactie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie