Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Greenpeace helpt Deni Indianen demarceren land in Amazone

Datum nieuwsfeit: 11-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Greenpeace
Zoek soortgelijke berichten
GreenpeaceAmsterdam/Manaus, 11 september 2001

Grootschalige houtkap verwoest biodiversiteit en leefgebieden inheemse bevolking in de oerbossen

Greenpeace helpt Deni Indianen met het demarceren van hun land in Amazone

De Deni indianen die in het Amazonegebied leven beginnen vandaag met het demarceren van hun gebied. Twaalf Greenpeace-vrijwilligers hebben zich bij de indianen gevoegd om met het afgrenzen te helpen. Het Amazonegebied wordt ernstig bedreigd door grootschalige houtkap. Naast het verlies van leefgebied voor de inheemse bevolking, is ook de biodiversiteit in het geding. Greenpeace wil dat er gestopt wordt met vernietigende kap in oerbossen.

De Indianen wachten al meer dan 15 jaar tevergeefs op bescherming van hun gebied door de overheid. De Braziliaanse overheid heeft in 1993 beloofd de gebieden waar indianen wonen te demarceren. Echter, door onderzoek van Greenpeace kwamen de Deni erachter dat een gedeelte van hun gebied was verkocht aan het Maleisische kapbedrijf WTK. De indianen besloten toen hun gebied zelf te demarceren en vroegen Greenpeace om hen daarbij te helpen. Als de demarcatie door de overheid wordt erkend, is het land van de Deni eindelijk wettelijk beschermd en blijft dit deel van de Amazone gewaarborgd.

Twaalf vrijwilligers, uit onder andere Brazilië, China en Nederland zijn in het hart van de Amazone (ongeveer 1000 km van Manaus) om de indianen te assisteren. Het Deni gebied bedraagt 1.530.000 ha. De indianen kappen een pad door het woud als begrenzing van hun gebied. In het pad worden palmbomen gezaaid. De palmbomen zorgen voor een natuurlijke scheidingslijn.

Met een oppervlakte van meer dan 6 miljoen km2 is de Amazone het grootste tropische regenwoud op aarde. Ongeveer 20 procent van de Amazone behoort tot indianen van verschillende stammen. Naast bedreiging van de leefomgeving van de indianen, is ook de biodiversiteit in het geding. De Amazone is een van de gebieden op aarde met de grootste soortenrijkdom. Geschat wordt dat er ongeveer 60.000 plantensoorten, 1.000 vogelsoorten en meer dan 300 verschillende zoogdiersoorten voorkomen. In de Amazone rivier komen meer dan 2.000 verschillende soorten vis voor. Iedere soort heeft zijn eigen functie in het ecosysteem.

Een van de grootste problemen in de Amazone is de illegale houtkap. Uit onderzoek van de Braziliaanse regering blijkt dat naar schatting 80% van het hout in de Amazone illegaal is gekapt. Houtkap kan op verschillende manieren illegaal plaatsvinden. Zo kappen bedrijven bijvoorbeeld buiten het gebied waar ze mogen kappen of kappen meer dan is toegestaan. Greenpeace wil dat alle houtkap in de Amazone op een duurzame manier plaatsvindt. Zij doet al jaren onderzoek naar illegale houtkap in dit regenwoud. Vandaag start de milieuorganisatie een tour met het schip de "Arctic Sunrise 0/00 over de Amazonerivier, om illegale houtkap aan de kaak te stellen. Ook Nederland importeert nog steeds hout en houtproducten uit de Amazone. In 1999 importeerde wij meer dan 70.000 m3 hout uit Brazilië.

De Amazone is een van de belangrijkste, nog intacte oerbossen op aarde. Andere belangrijke oerbosgebieden liggen onder meer in Afrika, Zuidoost Azië, Canada en Rusland. Door het kappen van de oerbossen wordt het ecologisch evenwicht verstoord met gevolgen die door de mens niet te voorspellen zijn. Ongeveer 80 % van de oerbossen op aarde is door menselijk handelen aangetast of vernietigd. Slechts 20 % is nog intact. Verschillende soorten worden door de grootschalige houtkap met uitsterven bedreigd.

In het voorjaar van 2002 vindt in Den Haag de 6e vergadering van de CBD (Convention on Biological Diversity) plaats. In aanloop hier naar toe gaat Greenpeace wereldwijd campagne voeren om de resterende 20 % oerbossen op aarde te beschermen.Greenpeace Nederland, Keizersgracht 174, 1016 DW Amsterdam, 0800 - 4223344, Giro 44, www.greenpeace.nl, (info@greenpeace.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie