Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Europees recht botst vaak met Nederlandse fiscale regels'

Datum nieuwsfeit: 12-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

Promotie-onderzoek Hans van den Hurk over de spanning tussen

verdragsvrijheden en het Nederlands belastingrecht

Europees recht strookt vaak niet met Nederlandse fiscale regels

Veel Nederlandse fiscale regels zijn in strijd met het Europees Gemeenschapsrecht. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van drs.ing. H.T.P.M. van den Hurk. De Nederlandse Wet IB 2001 heeft enige verbeteringen opgeleverd. De belastingbetaler wordt zich echter steeds meer bewust van zijn rechten die voortvloeien uit het EG-verdrag. Dit heeft tot gevolg dat in heel Europa er steeds meer fiscale zaken bij het Hof van Justitie worden aangebracht.

Elke over de grens werkende ondernemer, of die groot of klein is, wordt geconfronteerd met het Europese recht. Hun financiële adviseurs kunnen volgens Van den Hurk inmiddels de fiscale positie alleen nog op waarde schatten als men de doorwerking van dit Europese recht op het fiscale begrijpt.

Het onderwerp van zijn dissertatie is een analyse van de reikwijdte van de doorwerking van het Europese Gemeenschapsrecht op de directe belastingen in het algemeen en op de fiscale richtlijnen die samenhangen met de zogenoemde vier vrijheden (vrij verkeer van goederen, van personen, van zelfstandigen, en van diensten).

Het belastingrecht is onder invloed van de eenwording van Europa ingrijpend veranderd, wat onder meer te zien is aan de gestaag toenemende stroom fiscale zaken die zich sinds de tweede helft van de jaren '90 bij het Hof van Justitie aandiende en die betrekking had op directe belastingen. Veel Nederlandse fiscale regels blijken in strijd te zijn met het Europees Gemeenschapsrecht.

Niet alleen het nationale belastingrecht wordt beïnvloed door Europese invloeden, ook het vakgebied dat het internationaal belastingrecht bestrijkt is sterk aan verandering onderhevig. Volgens de promovendus is het niet meer te beoefenen zonder een grondige kennis van het EG-recht.

Hans van den Hurk werkt bij Andersen Belastingadviseurs als hoofd van de EU Competence Group. Hij is verantwoordelijk voor de opbouw en uitbouw van een groep van belastingadviseurs die zich gesprecialiseerd hebben in EG-recht. Momenteel heeft Andersen 'country teams' in 19 landen waaronder de 15 lidstaten van Europa alsmede een steunpunt in de Verenigde Staten van Amerika.

Noot voor de pers

De promotieplechtigheid vindt plaats op woensdag 12 september om 16.15 in de aula van de Katholieke Universiteit Brabant. Promotores zijn prof. dr. A.C. Rijkers en prof. mr. A. Prechal. Het onderzoek wordt uitgegeven door uitgeverij Kluwer, serie Fiscale Monografieën (ISBN 9020024434), winkelprijs wordt ca f 135,-. Voor vertegenwoordigers van de media zijn exemplaren verkrijgbaar bij de afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de KUB (013 466 2001). Hans van den Hurk is telefonisch bereikbaar op 010-8801147.

De persberichten van de KUB zijn ook via Internet te raadplegen:

www.kub.nl/persberichten/

Tilburg, 6 september 2001

Drs. Monique Hanssen
Voorlichting en Externe Betrekkingen
tel: 013 466 2000
e-mail: (M.M.C.Hanssen@kub.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie