Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Alcohol helpt planten overstroming te overleven

Datum nieuwsfeit: 12-09-2001
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in de eerste helft van september 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Plaats van de academische plechtigheid: KUN -Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen. Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00. De wetenschapsagenda is tevens op internet te raadplegen: www.kun.nl/communicatie/promotie/

Woe 12-09-2001 Alcohol helpt planten overstroming te overleven

13:30 uur Drs. R.H.M. Nabben (Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica)
Titel proefschrift: Metabolic adaptations to
flooding-induced oxygen
deficiency and post-anoxia
stress in Rumex species.
Promotores: Prof. dr. C.W.P.M. Blom

Prof. dr. L.A.C.J. Voesenek

Copromotor: Dr. E.J.W. Visser


Als een plant door overstroming onder water komt te staan, wordt het contact met de lucht afgesneden. Zuurstof is echter nodig bij de productie van energie door de verbranding van suikers. Sommige planten kunnen echter suikers omzetten in ethanol, waarbij energie vrijkomt zonder dat er zuurstof voor nodig is.
Van drie zuringsoorten heeft drs. Nabben vastgesteld hoe lang ze het onder water uit-houden. Geoorde zuring groeit hoog en droog op rivierdijken, maakt nauwelijks ethanol tijdens overstroming en gaat daardoor snel dood. Goudzuring en moeraszuring groeien op laaggelegen en frequent overstroomde plaatsen in uiterwaarden. Omdat zij wel ethanol maken, kunnen ze langdurige overstromingen overleven. Om bij zuurstofgebrek voldoen-de energie vrij te maken moeten de planten wel een grote suikervoorraad hebben. Her-nieuwde blootstelling aan zuurstof na de overstroming blijkt eveneens schadelijk te zijn. Als planten hier niet tegen bestand zijn, gaan ze alsnog dood als het water weer gezakt is.
Ruud Nabben (Eindhoven) is sinds 1 februari 2001 als Onderzoeker Zaadfysiologie werkzaam bij Nunhems Zaden BV te Haelen. Email: (R.Nabben@nunhems.com)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie