Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hans van den Broek: Vertrouwen in Amerikaanse regering zelf

Datum nieuwsfeit: 12-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Hans van den Broek: Vertrouwen in terughoudendheid Amerikaanse regering zelf

Oud-Eurocommissaris en oud-minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek reageert daags na de terreuraanslag op de VS met ongeloof. "Afschuw en afgrijzen hebben zich van mij meester gemaakt. Het zijn beelden van een horrorfilm die je nooit meer terug wilt zien, maar je leeft in de wetenschap dat de beelden nog heel lang zullen rondspoken in de hoofden van mensen en getoond zullen worden op de televisie. De eerste gedachten gaan natuurlijk naar de slachtoffers en hun nabestaanden."

Over wat deze aanslag voor de wereldpolitiek en voor de politieke verhoudingen betekent kan Van den Broek nog weinig met zekerheid zeggen. "Dat zullen we allemaal graag willen weten. Er doen allerlei scenario's de ronde en de naam van Osama bin Laden wordt veelvuldig genoemd. Het is heel begrijpelijk dat alle middelen door de regering van de Verenigde Staten worden vrijgemaakt om achter de identiteit van de terroristen te komen. Voordat onomstotelijk vaststaat welke groepering of groeperingen verantwoordelijk zijn voor deze afschuwelijke daad kan er weinig gezegd worden. Als de aanval van buitenaf is gekomen, wat toch wel het vermoeden is, zal de VS zich wezenlijk anders op het wereldtoneel gaan opstellen. Ongetwijfeld zal het antwoord van de VS komen. De Amerikaanse regering zal doen wat er gedaan moet worden. De vergelding voor deze aanslag op de VS en eigenlijk op de hele vrije wereld zal zonder twijfel hard zijn, maar wel doordacht. Ik vertrouw op de terughoudendheid van de Amerikaanse regering zelf."

"Zonder ook maar de schijn te willen opwekken iets vreselijks als dit goed te praten, moet ook gekeken worden naar de factoren die hebben geleid tot deze acties. Dit zal zijn stempel drukken op de wereldpolitiek en zal leiden tot herbezinning op diverse fronten. De vraag wat we als vrije wereld kunnen doen tegen internationaal opererende terroristische netwerken zal nu met meer aandacht dan ooit onderzocht en afdoende beantwoord moeten worden," zegt de CDA'er.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie