Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groene eilanden op de Neerschelde te Gent

Datum nieuwsfeit: 12-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Gent

Groene eilanden op de Neerschelde te Gent (07/09/2001)

Wie langs de Neerschelde wandelt, kan voortaan twee groene eilanden in het water zien liggen. Zij vormen de voorhoede van meerdere drijvende eilanden die op de Gentse binnenwateren zullen worden aangelegd. De Stad Gent en de Vlaamse overheid (Administratie Waterwegen en Zeewezen) hopen daarmee de ecologische en landschappelijke functies van de waterlopen opnieuw te versterken.

De Gentse binnenwateren spelen van oudsher een belangrijke rol in de stad Gent. Ze vervullen tal van functies en bepalen in sterke mate het stadsbeeld. De laatste jaren krijgen ze opnieuw meer en meer de ruimte en aandacht die ze verdienen, met bijvoorbeeld het openleggen van overdekte stukken waterloop of met het verbeteren van de waterkwaliteit door het aansluiten van rioleringen op een zuiveringsstation, het inrichten van kaden tot gezellige flaneerruimten,

Door het ontbreken van natuurlijke structuurkenmerken en de matige waterkwaliteit spelen de binnenwateren momenteel echter nog een ondermaatse rol voor de natuur. Dit heeft zijn repercussies op het voorkomen van fauna en flora in en aan het water. Ook landschappelijk zijn de waterlopen niet overal even aantrekkelijk. Op sommige plaatsen overheersen stenige kaden of bebouwing op de oevers en vormen de waterlopen kleurloze linten in een overwegend grijze omgeving.

Het Gentse stadsbestuur en de Administratie Waterwegen en Zeewezen (AWZ) van de Vlaamse overheid, willen hieraan verhelpen door de aanleg van groene eilanden op de binnenwateren. Deze drijvende vegetatie-eilanden bieden plaats aan typische oeverplanten. Ze trekken insecten aan, en watervogels zoeken er voedsel en nestgelegenheid.

Vissen vinden in het onderwatergedeelte een paaiplaats en zetten er hun eieren af. Zo brengen de eilanden een stuk natuur midden in de stad. Met hun bloeiende planten zullen ze tenslotte ook menige Gentenaar weten te bekoren.

De twee eilanden aan de Achtervisserij - Koepoortkaai zijn de eerste van een reeks. Slaan ze aan, dan zullen in het voorjaar van 2002 ook elders in de binnenstad, op goed zichtbare locaties, eilanden worden aangelegd.

Informatie

Dienst Leefmilieu en Natuurontwikkeling, Liesbet van Loo, Braemkasteelstraat 41, 9050 Gentbrugge, tel. (09) 239 43 80, fax (09)239 43 90, e-mail (liesbet.vanloo@gent.be)

Bevoegd

de heer Lieven Decaluwe, schepen van Milieuzaken, Gezondheidsbeleid en Openbaar Groen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie