Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CDA-Europarlementariër Peijs in Washington bij aanslag VS

Datum nieuwsfeit: 12-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

CDA-Europarlementariër Peijs in Washington tijdens aanslag Pentagon

Karla Peijs, Europarlementariër voor het CDA, had vandaag, 12 september, voor een werkbezoek in het Pentagon moeten zijn. Dit werkbezoek is vanwege de aanslag van gisteren met een gekaapt vliegtuig afgelast. Peijs zat bij de EU-ambassadeur in Washington voor een briefing. Zij is daar als lid van de Europese delegatie voor de relatie met het parlement van de Verenigde Staten. Vandaag en later deze week zou zij leden van de Amerikaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden ontmoeten om te praten over de relaties tussen de Europese Unie en de VS.

Eerst ongeloof
Karla Peijs: "De briefing bij de EU-ambassadeur was de gekste vergadering die ik ooit heb meegemaakt. Het nieuws over het World Trade Center begon binnen te druppelen en wij zaten allemaal eerst vol ongeloof naar elkaar te kijken. We dachten dat het een hele ziekelijke grap was, maar toen het allemaal maar door bleef gaan hebben we de hele tijd CNN zitten kijken. Het was afgrijselijk en hoe meer de schaal van het hele gebeuren begon door te dringen, waren we allemaal zo geschokt dat er helemaal geen zinnig woord meer kon worden uitgebracht."
"Ik heb heel lang moeten proberen om contact te krijgen met het thuisfront, maar dat is pas laat gistermiddag, 's nachts in Nederland, gelukt. Natuurlijk hebben we ook geen idee hoe en wanneer we weer thuis zullen zijn. Het hotel waar ik verblijf moest een keer ontruimd worden vanwege de mogelijkheid dat ook hier een bom zou zijn geplaatst. Dat was niet eens zo beangstigend omdat we allemaal nog in een waas leefden en nauwelijks konden bevatten wat er was gebeurd."

"Ik heb de avond voor alles voltrok nog geluisterd naar een toespraak van de Democratische senator Biden die met simpele voorbeelden de vloer aanveegde met het raketschild van Bush. Het was een goede toespraak, maar pas bij het zien van die vreselijke beelden op televisie kwam het besef dat hij gelijk had gekregen, op een hele griezelige manier. Geen raketschild helpt immers tegen terreuracties waar nog met brandstof volgeladen vliegtuigen worden ingezet als vliegende bommen," zegt Peijs. Zij vermoedt dat de terreuraanval het einde zal betekenen voor het raketschild.
Over wat dit betekent voor de internationale politiek kan Karla Peijs nog niets zeggen. "Het is nog steeds niet uitgesloten dat dit het werk is van Amerikanen. De naam van Osama bin Laden valt erg vaak, maar harde bewijzen ontbreken. Het is in ieder geval zo'n enorm goed voorbereide aanval dat er mensen en wellicht groeperingen in Amerika zelf bij betrokken moeten zijn geweest. Voor wat betreft de Europese Unie, kan ik alleen maar zeggen dat we achter de VS en haar regering moeten staan. Dit is een directe aanval op de VS, maar indirect op de hele vrije wereld en democratie."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie