Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Groningen krijgt officiËle stadsdichter

Datum nieuwsfeit: 13-09-2001
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

NATIONALE PRIMEUR: GRONINGEN KRIJGT OFFICIËLE STADSDICHTER

Groningen, 13 september 2001

Als eerste Nederlandse stad krijgt Groningen een officiële stadsdichter. Deze stadsdichter zal steeds voor een periode van twee jaar aangesteld worden. De stadsdichter wordt door het college van B & W aangesteld, die zich hiertoe laten adviseren door een speciale commissie. Deze nog in te stellen commissie publiceert straks een uitnodiging aan dichters in de stad. Daarna wordt op basis van ingestuurd werk een benoeming voorbereid.

Het stadsdichterschap is een initiatief van gemeenteraadslid Thomas van Dalen, cultuurwoordvoerder van D66. Volgens van Dalen is poëzie een bloeiende kunstvorm in Groningen stad, maar ook een kwetsbare. Met het stadsdichterschap wilde het raadslid de belangrijke kunstvorm versterken. Aanvankelijk dreigde de Groninger wethouder voor Cultuur Wicher Pattje (PvdA) het plan te torpederen, maar na protest uit de dichtscène en de politiek ging de wethouder alsnog om.

De wethouder hierover: "Toen ik terugkwam van een bezoek aan Berlijn begreep ik uit de krant dat ik ruzie had met de dichters. Maar het licht ging niet aan omdat er gemopperd werd dat het zo donker was. Het licht ging aan omdat zes wethouders en een burgemeester besloten het lichtknopje om te draaien. Er is inderdaad een ander voorstel uitgekomen dan ik oorspronkelijk van plan was, maar dat had niets van doen met protesten van dichters."

Lokale dichters hebben groot vertrouwen in het concept van de stadsdichter, eisten middels een handtekeningenlijst zelfs de instelling ervan. Deze lijst werd ondertekend door Gertjan Laan (huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen 2001-2002), Sieger M. Geertsma (winnaar NPS Millenniumprijs 2000), Paul Janssen (lid van auteursteam dat in 1999 te Utrecht voor Groningen de titel van 'Beste Schrijfstad van Nederland' veroverde), Wouter Godijn (prozaïst en dichter), Albertina Soepboer (divchter, prozaïst, vertaler en toneelschrijver), Tjitse Hofman (Dichter uit Epibreren), Petra Else Jekel en Daniël Dee (huisdichters van de Rijksuniversiteit Groningen 2001-2002), Ronald Ohlsen (prozaïst, dichter en schrijfdocent), André Degen (winnaar Apollo Poëzieprijs), Thomas van Dalen (dichjter en gemeenteraadsalid), Rense Sinkgraven (dichter en coördinator van de Groninger Schrijversschool), Bart FM Droog (Dichter uit Epibreren), Tsead Bruinja (dichter en organisator), Matty de Vries (dichter en beeldend kunstenaar), Elke Schick (dichter en vertaler), Mowaffk Al-Sawad (dichter en theaterwetenschapper), Sjef Weller (dichter, rapper en hoofdredacteur van de Groningewr Studentenkrant en Nina Werkman (dichter) - en meer dichters hebben de intentie uitgesproken de lijst alsnog te ondertekenen.

Wouter Godijn liet weten het bovendien "een wel geinig plan" te vinden. Cor van der Wal, de bekende Friese dichter en bommelder reageerde als volgt: "Ik vind dat ik de Groninger Stadsdichter moet worden. Dan heb ik wat te doen en ik ben ook nog geniaal. Ik ben op alle anderen tegen omdat ze stout zijn." Daniël Dee, officiëel huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen 2000-2001, sprak zijn voorkeur uit voor: "Karel ten Haaf - mits hij daar zelf ook behoefte aan heeft - is mijn favoriet. Hij is goed verstaanbaar en recalcitrant genoeg om zowel gemeente als het volk wakker te schudden. Een schandaaltje hier en daar lijkt me leuk. (Rottend Staal Online, 16-7-2001)

Karel ten Haaf, dichter en lid van het Groninger Republikeins Genootschap: "Ik zou het graag worden. De stadsdichter moet iemand zijn die tegen dingen aan schopt en geen brave neuzelaar is.Wat hij moet doen? Nou, ik denk net als de Dichter des Vaderlands gedichten schrijven over belangrijke gebeurtenissen. Bijvoorbeeld over het bezoek van Willem Alexander en Máxima aan de stad Groningen, zoals dit:

KONINKLIJK BEZOEK VINDT GEEN DOORGANG

denkend aan máxima
ziet kroonprins w.a.
met een broekrok kun je
goed zwaaien
maar minder goed iets
anders doen
leve de republiek
hoera, hoera, hoera

(Nieuwsblad van het Noorden, 13-9-2001).

Daniel Dee: "Het liefst zou ik niet Driek van Wissen willen. Die heeft wel kwaliteiten, maar ik denk dat hij teveel naar zijn publiek toe zal gaan schrijven, zoals wel eerder gebeurd is, zodat het te obligaat wordt." (Rottend Staal Online, 16-7-2001)

Driek van Wissen zelf laat in het Nieuwsblad van het Noorden van vandaag weten: "Over deze kwestie heb ik gisteren terloops even nagedacht. Ik geloof dat de stad Groningen veel te beperkt is om daar enkele flitsende sonnetten over te schrijven. Dan ligt er weer een tegeltje scheef of gebeurt er weer wat anders onbenulligs. U mag mij schrappen van het loijstje kanshebbers, dank u wel." (NvhN, 13-9-2001)

Ook in het Nieuwsblad van het Noorden van vandaag dichteres Maria van Daalen: "Ik vind het een goed idee, zo'n stadsdichter. Je ziet het in landen als Italië. daar wordt bij politieke zaken ook dichters naar hun mening gevraagd, omdat ze het morele geweten vertegenwoordigen van een samenleving." Zelf hoeft ze het niet te worden, want het stadsdichterschap lijkt haar voorwaar geen sinecure. "Kijk naar Gerrit Komrij, de Dichter des Vaderlands. Die bakt er bij vlagen helemaal niks van. Maar ja, hij is een cynicus. En op zo'n positie moet je iemand zijn die een stem geeft aan degenen die geen stem hebben."

Maar ook van ver buiten Groningen blijken dichters de instelling van de eerste officiële stadsdichter toe te juichen. Vanuit Amsterdam becommentarieerde Menno Wigman: "Als je het mij vraagt - en dat deed je - vind ik dat Jean Pierre Rawie het moet worden." En vanuit Zuid-Afrika meldde Alfred Schaffer: "Ik kreeg ik te horen dat de stad Groningen op zoek is naar een stadsdichter. Nu is dat op zich geen probleem, maar daar ik nogal op een afstand zit, in Kaapstad namelijk, lijkt het mij niet zo zinvol dat ik een stem uitbreng. Mensen die dichter bij de situatie zitten en meer van de voorgestelde dichters kennen dan ik, lijken mij een geschiktere hulp.

Zover bekend zijn deze dichters binnen de gemeentegrenzen van Groningen-stad woonachtig en dus in principe kandidaat voor de functie van Groninger stadsdichter:

Mowaffk Al-Sawad, Rik Andreae, Pier Boorsma *, Jan Bruggen, Tsead Bruinja *, Liesbeth Cavé, Maria van Daalen *, Daniël Dee, André Degen, Dirk Dijkstra *, Bart FM Droog *,Arthur la Fèber, Sieger M. Geertsma, Trix Giebels, Wouter Godijn *, Karel ten Haaf *, Henry Hes, Kees van der Hoef *, Tjitse Hofman *, Pim Hofstra *, Marcel Houtzager, Bram Hulzebos *, Shetty James, Paul Janssen, Petra Else Jekel, Ruud Kapinga, Stef Kempen, Sietze Murk Kingma, Ruud Knook, Gertjan Laan, Titia Lodewegen, J.J.A. Mooij *, Ronald Ohlsen *, Wicher Pattje, Kasper Peters, Coen Peppelenbos, Henny Prins, Jean Pierre Rawie *, Jos Rietveld, Suze Sanders, Albert Schaalma *, Henk Scholte, Fred Schywek, Rense Sinkgraven, Albertina Soepboer *, Jan Strikwerda, Meindert Talma *, Jos Tolboom, Jantien Vos, Matty de Vries, Cornelis van der Wal *, Boris Wanders, Sjef Weller, De Wereldbestormers, Driek van Wissen *, Yur, Jaap Sietse Zuierveld en Henk Zwiers *. (dichters met * hebben boeken uitgebracht bij landelijk distribuerende uitgeverijen, biografische informsatie over deze dichters is te vinden op www.poeziemarathon.nl/dichters)

Meer informatie:

Wicher Pattje, Wethouder FPC (PvdA)
Wassenberghstraat 23
8718 LH Groningen
Tel: 050-318.21.16
E-mail: (W.R.Pattje@raad.groningen.nl)

Thomas van Dalen, Gemeenteraadslid (D66)
Wielewaalplein 4
9713 BR Groningen
tel:050 - 312.35.79 / 06-290.05.173
Email: (thomas.van.dalen@raad.groningen.nl)

afzender:
Bart FM Droog, Violenstraat 25a, 9712 RD Groningen NL tel. 00-31-(0)50-314.40.62 / 06-12.57.42.72
De Dichters uit Epibreren: www.epibreren.com/ Rottend Staal Online: www.epibreren.com/rs

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...