Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jaarverslag Gemeentefinancien Groningen vastgesteld

Datum nieuwsfeit: 13-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 13 september 2001 Persbericht nr. 173

Jaarverslag Gemeentefinancien vastgesteld

De Groninger gemeenten hebben, net als vorig jaar, opnieuw meer geld te besteden. De belangrijkste oorzaak hiervan is de gunstige economische situatie in Nederland. Dit blijkt uit het jaarverslag gemeentefinanciën 2000-2001 dat vandaag door Gedeputeerde Staten is vastgesteld.

Preventief en repressief toezicht

Uit het jaarverslag blijkt ook dat Reiderland, Scheemda en Winsum niet meer onder preventief toezicht staan. Zij vallen nu onder repressief toezicht - net als de meeste gemeenten - en kunnen achteraf goedkeuring vragen op hun begroting. Alleen de gemeente Winschoten valt onder de regeling dat de begroting voorafgaand voorgelegd moet worden aan de Provincie en het Rijk. Bovendien krijgt de gemeente Winschoten een uitkering volgens artikel 12 van de Financiële Verhoudingswet waardoor deze gemeente voorafgaand aan uitgaven toestemming moet vragen aan de Provincie en Rijk. Waarschijnlijk zal de gemeente Winschoten tot 2004 gebruik maken van de uitkering. In Nederland zijn in totaal nog vijf gemeenten die een dergelijke uitkering krijgen. Naast Winschoten zijn dat de gemeenten Boskoop, Oudekerk a/d IJssel, Gouda en Lelystad.

Herstructurering zichtbaar

Bij gemeenten die bezig zijn met grote veranderingen in het woningaanbod (zogenaamde herstructurering) bijvoorbeeld in de vorm van vernieuwing van wijken, is een duidelijk verschil op te merken in het financiële plaatje van de gemeenten. Doordat er meer geld wordt besteed aan grote woningbouwprojecten moeten de gemeenten keuzes maken bij andere uitgaven. Gemeenten die dergelijke grote investeringen doen om de kwaliteit van het woningaanbod te verhogen zijn bijvoorbeeld Delfzijl en Winschoten.

Voor het opvragen van bijlagen over kerngegevens, opbrengsten en tarieven van gemeentelijke belasting of andere informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Joske Kluvers van de afdeling Bestuurscontacten, 050 - 316 41 39.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie