Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Presentatie architecten voor theater op Noordereiland Zwolle

Datum nieuwsfeit: 13-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Zwolle
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zwolle

Nieuw theater Noordereiland

Datum uitgave: 07-09-2001

Onderwerp :Kunst en cultuur

Nieuw theater op het Noordereiland
Presentatie visie architecten en keuze architect

Donderdag 13 september 2001 presenteren vijf architectenbureaus hun visie voor de bouw van het nieuwe theater op het Noordereiland. Deze presentaties vormen de basis voor de keuze van de architect die het nieuwe theater zal gaan ontwerpen. Bij de keuze van de architect kunnen inwoners van Zwolle ook hun voorkeur kenbaar maken.

Presentatie architecten
Na het besluit van de gemeenteraad op 2 juli 2001 over de ruimtelijke invulling van het Noordereiland met de bouw van een nieuw theater in dit gebied zijn vijf architectenbureaus geselecteerd. Hubert-Jan Henket Architecten BNA, Claus en Kaan Architecten, de Architekten Cie., Atelier PRO architecten en Greiner Van Goor Architecten bv hebben de opdracht gekregen een visie te presenteren voor het nieuwe theater op het Noordereiland.
Deze visie zullen zij tijdens een voor iedereen toegankelijke bijeenkomst in Schouwburg Odeon presenteren. In deze presentatie gaat het niet om de keuze van een ontwerp, maar om de keuze van de architect die het nieuwe theater zal gaan ontwerpen.
In de presentatie zullen de architecten dan ook geen ontwerp voor het nieuwe theater laten zien, maar presenteren zij hun bureau gevolgd door hun visie op de stedenbouwkundige situatie van het Noordereiland en op het te realiseren nieuwe theater.

Programma presentaties
Het programma voor de presentaties op donderdag 13 september 2001 in Schouwburg Odeon:
19.30 uur welkom door A. Bouma, gespreksleider
19.40 ? 20.10 uur Claus en Kaan Architecten
20.10 - 20.40 uur Hubert- Jan Henket Architecten BNA 20.40 - 21.10 uur Atelier PRO architecten
21.10 - 21.30 uur pauze
21.30 - 22.00 uur Greiner Van Goor Architecten bv
22.00- 22.30 uur de Architekten Cie
22.35 uur afsluiting
De volgorde van de presentaties is door loting bepaald. Iedere presentatie heeft beperkte tijd voor het stellen van vragen aan de architect.

Tentoonstelling presentaties
Vanaf vrijdag 14 september 2001 om 14.30 uur tot en met donderdag 27 september 2001 zijn de presentaties van de vijf architecten tentoongesteld in de hal van het stadhuis. Uit deze presentaties wordt één architect gekozen die het nieuwe theater gaat ontwerpen. Een keuze die bepaald wordt door de voorkeur van de commissie van deskundigen, het college van burgemeester en wethouders, de raadscommissies Ruimte en Werk en Welzijn en de bewoners van Zwolle. Op basis van deze voorkeuren wordt het eindresultaat bepaald. Daarna zal de gemeenteraad een voorstel krijgen om de architect die als beste naar voren komt, de opdacht te geven om het nieuwe theater te ontwerpen.

De presentaties zijn te bekijken op werkdagen van 08.30 uur tot 21.00 uur in de hal van het stadhuis.

Voorkeur commissie van deskundigen
Bij aanvang van de tentoonstelling is de gemotiveerde voorkeur van de commissie van deskundigen bestaand uit rijksbouwmeester Jo Coenen, projectwethouder John Berends, directeuren Schouwburg Odeon en Orkest van het Oosten, oud-directeur van het Oversticht Heero Meindersma, projectleiders nieuwe theater en Noordereiland en enkele ambtenaren, al bekend.

Keuze architect
Aan de hand van de presentaties kan men aangeven welke architect het nieuwe theater mag ontwerpen. Dat kan door bij de tentoonstelling in de hal van het stadhuis een kaart met de voorkeur volgorde, naam en adres in te vullen en in te leveren. Deze kaarten kunnen alleen door personen ingevuld worden. Organisaties en verenigingen kunnen hun voorkeuren dus niet kenbaar maken. Dinsdagavond 2 oktober 2001 wordt de keuze van de architect van de bevolking bekend gemaakt tijdens de vergadering van de raadscommissies Ruimte en Werk en Welzijn. Deze twee raadscommissies en het college van burgemeester en wethouders zullen dan ook hun voorkeur aangeven. Maandag 15 oktober 2001 kiest en benoemt de gemeenteraad de architect en is duidelijk wie het nieuwe theater gaat ontwerpen.

Naamgeving theater
Vanaf begin november starten de activiteiten voor de naamgeving van het nieuwe theater. Hiervoor is al eerder bij de vaststelling van de notitie Finale begin 2000 een procedure afgesproken zoals ook een jury. In deze jury is ook een inwoner van Zwolle vertegenwoordigd. Dit jurylid wordt gekozen uit degenen die meedoen aan de architectkeuze.

Bron: afdeling communicatie Datum van 07-09-2001 tot 15-10-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie