Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PvdA vindt verhoging pachtprijs te hoog

Datum nieuwsfeit: 13-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Partij van de Arbeid
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 13 september 2001

PvdA VINDT VERHOGING PACHTPRIJS TE HOOG

De PvdA vindt de door de regering voorgestelde pachtprijsverhoging van 20% te hoog. De PvdA staat voor een redelijke afweging van de belangen van de pachters en de verpachters.

Verpachters hebben door de forse grondprijsstijgingen hun vermogen de laatste jaren fors zien groeien. Samen met een pachtprijsverhoging van de laatste jaren is het rendement op hun belegging in grond fors geweest. De rendementsontwikkeling van de pachters heeft daarentegen een stuk minder florissante ontwikkeling doorgemaakt. Gezien de belangen van de pachters pleit PvdA-woordvoerder Staf Depla ervoor om voor de komende drie jaar de pachtprijsstijging te beperken tot 15%. Gezien de gestegen rendementen van de verpachters en de forse prijsstijgingen van de pacht de laatste jaren is de PvdA niet overtuigd van de noodzaak en rechtvaardigheid van een prijsstijging van 20%. En zeker niet van 25%. In dit licht steunen wij de conclusie van de staatssecretaris dat we af moeten zien van het streven de pachtprijzen zo te verhogen dat daarmee een rendement van 2% behaald wordt.

Gisteren is het regeringsstandpunt over de aanpassing van de Pachtwet verschenen. Op hoofdlijnen ondersteunt de PvdA de voorstellen. Deze dragen bij aan het in de benen houden van dit financieringsinstrument op een manier die voor grondeigenaren het aantrekkelijk maakt om te blijven beleggen in grond en het land te verpachten. In dit kader is het afschaffen van het recht op in de plaatsstelling van groot belang voor verpachters. Zij kunnen immers binnen een zekere periode de grond vrij krijgen zonder pachter en er dan voor kiezen de waardestijging van de grond ten gelde te maken. Voor pachters, omdat bedrijfspacht een betaalbare financieringsmogelijkheid is om een bedrijf tot uiterlijk het 65ste jaar te kunnen exploiteren.

Op een belangrijk punt wil de PvdA het regeringsstandpunt uitbreiden. Het is goed dat de pachtbescherming beperkt blijft tot bedrijfspacht. Maar bij die bescherming hoort wat ons betreft ook pachtprijsbescherming. De PvdA sluit hierbij aan bij elementen van de Commissie-Leemhuis. De pachtprijs moet 2 tot 3% zijn van de waarde van de grond waartegen een opvolger het (familie)bedrijf kan overnemen zodanig dat hij bij een goede bedrijfsvoering een redelijk inkomen kan behalen.
Bij de beoordeling van de voorgestelde pachtprijzen willen we aansluiten op deze redenering. Wij denken dat een prijsstijging van 15% voldoende is om de pachtopbrengsten 2 tot 3% te laten zijn van bovengenoemde waarde.

Voor nadere informatie: Staf Depla 070-318 2793

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie