Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Belang van gezin voor opleiding kinderen groot

Datum nieuwsfeit: 13-09-2001
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in de eerste helft van september 2001 plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Plaats van de academische plechtigheid: KUN -Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen. Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00. De wetenschapsagenda is tevens op internet te raadplegen: www.kun.nl/communicatie/promotie/

Do 13-09-2001 Belang van gezin voor opleiding kinderen blijft groot

13:30 uur Mw. drs. I.J.P. Sieben (Sociale
Wetenschappen)
Titel proefschrift: Sibling Similarities and Social Stratification. The Impact of
Family Background across
Countries and Cohorts
Promotor: Prof. dr. W.C. Ultee

Copromotor: Dr. P.M. de Graaf

Sociologen hebben vaak aangetoond dat kinderen uit de hogere statusklassen hogere opleidingsniveaus halen dan arbeiderskinderen. Ook lieten ze zien dat het milieu van herkomst minder belangrijk wordt wanneer de technologische ontwikkeling in een samenleving toeneemt. De invloed van het gezin omvat echter meer dan alleen de sociale klasse van de ouders. Het bestaat ook uit economische, culturele en sociale hulpbronnen van ouders, ambities, opvoedingsstijlen, en zelfs genetische kenmerken. De totale gezinsinvloed kan gemeten worden door naar broers en zussen in een gezin te kijken. Immers, wanneer broers en zussen veel op elkaar lijken, dan moet het gezin wel een grote invloed uitoefenen. Mw. drs. Sieben vergeleek gegevens van broers en zussen uit elf landen en zes tijdsperioden. Hieruit bleek dat de totale invloed van het gezin, wanneer het om de opleiding van de kinderen gaat, helemaal niet afneemt in moderne samenlevingen. Inge Sieben (Nijmegen) werkt als onderzoeker bij het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA), dat verbonden is aan de faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde van de Universiteit Maastricht. Email: (I.Sieben@roa.unimaas.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie