Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitbreiding melden ongebruikelijke transacties door douane

Datum nieuwsfeit: 13-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht Ministerraad
13 september 2001

MELDING ONGEBRUIKELIJKE TRANSACTIES DOOR DE DOUANE UITGEBREID

De meldplicht van de douane van ongebruikelijke transacties wordt uitgebreid. De ministerraad heeft op voorstel van de minister van Financiën ingestemd met een wettelijke regeling die de douane in staat stelt elk door haar aangetroffen ongebruikelijk vervoer van geld en andere waardevolle zaken aan het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) te melden.

Aanleiding hiertoe vormt de aandacht die de Financial Action Task Force on money laundering, de Wereld Douane Organisatie en de EU hebben gevraagd voor toegenomen signalen van witwasactiviteiten bij grensoverschrijdend vervoer van geld en daarmee gelijkgestelde zaken.

De douane geeft informatie door op basis van fiscale wet- en regelgeving over bij reguliere controles aangetroffen grote hoeveelheden geld ten behoeve van de Nederlandse belastingheffing. Dit is beperkt tot die gevallen waarin een vermoeden van Nederlandse belastingplicht bestaat. Vaak gaat het daarbij om Nederlandse ingezetenen. Eind 2000 is de douane ertoe overgegaan om deze gevallen ook te melden aan het bij de Wet melding ongebruikelijke transacties ingestelde MOT.

Om ervoor te zorgen dat de douane ieder door haar aangetroffen ongebruikelijk vervoer van geld en daarmee gelijk te stellen zaken, aan de hand van bepaalde indicatoren aan het meldpunt kan melden, is een wettelijke regeling noodzakelijk.
De huidige mogelijkheden voor meldingen aan het MOT door de douane zijn daarvoor te beperkt. Door het wetsvoorstel kan de douane alle bij reguliere controles naar bovenkomende gevallen van ongebruikelijk vervoer van geld melden aan het MOT.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 14.09.2001
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie