Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: het maken van driedimensionale afbeeldingen

Datum nieuwsfeit: 14-09-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Driedimensionaal en toch snel

Het maken van driedimensionale afbeeldingen op basis van grote hoeveelheden computergegevens is in de laatste decennia belangrijk geworden. Het gebeurt veel in ziekenhuizen waar men met MRI-scans en computertomografie werkt. Maar ook de tekentafel van een ontwerper is tegenwoordig vaak een computer die 3D plaatjes produceert. Zo'n 3D beeld biedt de mogelijkheid om het afgebeelde voorwerp van alle kanten te bekijken. Men kan er als het ware omheen lopen, of er zelfs in binnen gaan. De computer moet voor dit alles uiteraard flink veel berekeningen uitvoeren. Het proefschrift van Michel Westenberg beschrijft een aantal wiskundige methoden waarmee 3D visualisatie voor medische toepassing sneller kan. De snelheidwinst wordt bereikt door tijdens een actie, bijvoorbeeld tijdens het veranderen van kijkrichting, grovere beelden te laten zien, die snel kunnen worden berekend. Als de actie stopt, worden de ontbrekende details toegevoegd waardoor een beeld van hoge kwaliteit ontstaat. Het proefschrift van Westenberg gaat over methoden die alleen geschikt zijn om een soort röntgenfoto's te maken. Dat houdt in dat er beperkingen zijn, er is bijvoorbeeld geen kleur. Maar daar staat tegenover dat de tijdwinst die men er mee kan boeken, groot genoeg is om een systeem op te zetten voor 3D visualisatie over internet. /JS

Michel Westenberg (Enschede, 1973) studeerde informatica in Groningen. Hij verrichtte het onderzoek bij de Instituut voor Wiskunde en Informatica van de RUG, waar hij ook na zijn promotie blijft werken.

Datum en tijd

vrijdag 14 september 2001, 14.15 uur

Promovendus

M.A. Westenberg, tel. (050)363 71 31, e-mail: (michel@cs.rug.nl)

Proefschrift

Wavelet-based x-ray volume rendering

Promotor

prof.dr. N. Petkov

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie